
Koláč z listovéh těsta s kuřecím masem a hříbky
Ingredience
2 | lžíce olivového oleje |
8 | kuřecích stehenních řízků |
sůl a pepř | |
200 g | plátků slaniny |
2 | pórky, na kolečka |
200 g | hříbků nebo hnědých či zahradních žampionu AQ |
1 | vetší větvička tymiánu |
2 | lžíce hladké mouky + na pomoučení |
200–250 ml | mléka |
140 ml | 40% smetany |
1 | vaječný žloutek |
500 g | listového těsta |
Postup přípravy
Slané koláče z listového těsta jsou velmi oblíbené. Už jste vyzkoušeli ten s kuřecím masem, hříbky a slaninou?
1) Troubu předehřejte na 220 °C.
2) Ve středně velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozpalte olej.
3) Zprudka na něm opečte kuřecí maso nakrájené na kousky velikosti sousta. Bude to trvat 5 až 8 minut.
4) Maso osolte a opepřete. Vyndejte z hrnce a dejte stranou.
5) Naopak do hrnce vložte slaninu a opečte ji dozlatova a dokřupava, přidejte pórek, houby a tymián a opékejte 3 minuty, aby zelenina začínala být měkká. Řádně osolte.
6) Pak přimíchejte mouku, minutku opékejte a postupně zalijte mlékem.
7) Nakonec přidejte smetanu, nechte mírně probublávat, aby omáčka zhoustla, a pak do hrnce vraťte kuřecí maso. Dosolte a dopepřete podle chuti.
8) Směs rozdělte do 4 zapékacích misek a jejich okraje potřete našlehaným žloutkem.
9) Listové těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte ho na osm pruhů.
10) Po dvou je vždy překřižte přes misky.
11) Konce plátů přitlačte k miskám, celé je přetřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, aby těsto krásně zezlátlo a bylo křupavé.