×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečená skořicová buchta
nad 60 minut , Dezert , Náročné , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Pečená skořicová buchta

Co budu potřebovat

1 lžíce sušeného droždí
580 g hladké mouky
4 velká vejce
250 g krupicového cukru
2 lžičky soli
180 g másla
2 lžíce mleté skořice
Na vanilkovou polevu:
110 g moučkového cukru
1/2 lžičky soli
2 lžíce másla
2 lžíce mléka
1 lžička vanilkového extraktu

Jak na to?

Máte rádi sladké? Upečte si naši skořicovou buchtu.

1) Do mísy mixéru nalijte 125 ml teplé vody, přisypte droždí a nechte 5–7 minut jen tak stát. Pak promixujte dohladka.

2) Poté přisypte 65 g mouky a promíchejte.

3) Na teplém místě nechte asi 30 minut stát, aby se objem směsi zvětšil.

4) Přidejte vejce, 50 g cukru, sůl a zbývající mouku. Pak těsto 4–5 minut hněťte.

5) Poté do něj přidejte 120 g másla a opět prohněťte, aby bylo krásně hladké a pružné – trvat to bude asi 10 minut. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pak hněťte další 3 minuty a nakonec těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte 1,5–2 hodiny kynout.

6) Koláčovou formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem.

7) Rozpuštěné máslo dejte do mísy.

8) Zbylý cukr (je to ještě 200 g) smíchejte se skořicí v jiné míse.

9) Z těsta vyválejte asi 45 kuliček (jedna o průměru asi 2,5 cm). Pak kaž­dou kuličku nejprve pová­lejte v másle, pak ji obalte ve skořicovém cukru a jednu vedle druhé vyskládejte do formy – nejprve na dno, pak ve vyšších vrstvách na sebe.

10) Pak je posypte zbylým skoři­covým cukrem, zastříkněte zbylým máslem, překryjte fólií a nechte hodinu kynout.

11) Troubu předehřejte na 180 °C, fólii odstraňte a buchtu dejte péct pěkně dozlatova, tedy asi 50– 55 minut.

12) Nechte 15 minut zchladnout, a pak zastříkněte vanilkovou polevou.

Tip do kuchyně

 

Polevu připravíte poměrně jednoduše:
Cukr a sůl smíchejte v míse. Máslo, mléko a vanilkový extrakt promíchejte do hladké pasty, a tu pak vmíchejte k cukru.
Vzniklou polevou buchtu polijte.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Bábovičky s citronovým kompotem

    Moučníky a koláče 60 minut
  • Čokoládová bábovka pro děti

    Moučníky a koláče 45 minut
  • Medová bábovka

    Moučníky a koláče 30 minut