
Kachní prso pečené dorůžova, relish z červené řepy a jablek, bramborové šišky v opražené strouhance

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Kachní prsa 600 g
- Sůl 18 g
- Pepř 1 g
- Kmín mletý 2 g
- Olej 10 ml
- Džus jablečný 300 ml
- Jablečný ocet 50 ml
- Cukr krupicový 60 g
- Nové koření 5 g
- Bobkový list 5 g
- Badyán celý 1 ks
- Červená řepa 200 g
- Cibule červená 50 g
- Jablko 200 g
- Brambory 700 g
- Vejce 2 ks
- Mouka hrubá 400 g
- Mouka hladká 10 g
- Vývar kuřecí 200 ml
- Máslo 50 g
- Strouhanka 50 g
- Kachní prsa 600 g
- Sůl 18 g
- Pepř 1 g
- Kmín mletý 2 g
- Olej 10 ml
- Džus jablečný 300 ml
- Jablečný ocet 50 ml
- Cukr krupicový 60 g
- Nové koření 5 g
- Bobkový list 5 g
- Badyán celý 1 ks
- Červená řepa 200 g
- Cibule červená 50 g
- Jablko 200 g
- Brambory 700 g
Příprava
- 1Očištěných 600 g kachních prsou (4× 150 g) ochuťte 2 g soli, 1 g pepře a 2 g kmínu. Rozpalte pánev s 10 ml rostlinného oleje, prsa vložte kůží dolů. Je důležité, aby byla kůže opravdu vypečená. Toho docílíte tak, že prso opečete na mírném plameni delší dobu a ke konci prso otočíte a pečete i z druhé strany. Po opečení přikryjte pánev pokličkou a nechte prsa 7–10 minut odpočinout. Výpek si ponechte na přípravu omáčky.
- 2V kastrůlku smíchejte 30 ml jablečného džusu, 50 ml jablečného octa, 50 g cukru, 10 g soli, 5 g nového koření, 5 g bobkového listu a hvězdičku badyánu. Rozvar provařte 10 minut. Oloupejte 200 g červené řepy, 50 g červené cibule a 100 g jablek, nakrájejte je na tenké proužky nebo nastrouhejte na struhadle. Vše smíchejte a krátce orestujte nasucho ve velkém hrnci. Pak lehce podlijte vodou a poduste asi 15 minut. Přes cedník přilijte připravený rozvar a vařte, dokud se tekutina neodpaří.
- 3Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a na struhadle nastrouhejte. V míse k bramborám přidejte 2 vejce, 400 g hrubé mouky a 5 g soli a vše promíchejte do hladkého těsta. Poté z těsta odebírejte menší kousky a válením mezi dlaněmi z něj tvarujte šišky. Vařte ve vroucí osolené vodě 7–10 minut. Uvařené šišky zchlaďte ve studené vodě.
- 4Výpek z pánve lehce zaprašte moukou, opražte, odlijte 200 ml kuřecího vývaru a důkladně rozmíchejte metličkou. Lehce osolte, opepřete a vařte přibližně 15–20 minut. Bramborové šišky před podáváním opečte na 30 g másla, posypte 50 g strouhanky a dozlatova orestujte. Jablko omyjte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi na středním ohni rozpusťte 20 g másla, přidejte 10 g cukru a míchejte, dokud se nezačne rozpouštět a zlatavě karamelizovat. Kousky jablka vložte do pánve a dobře obalte v karamelizovaném másle a nechte smažit asi 5 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Kachní prsa dorůžova podávejte s karamelizovaným jablkem, relishem z červené řepy a jablek a bramborovými šiškami ve zlatavé strouhance.
- 1Očištěných 600 g kachních prsou (4× 150 g) ochuťte 2 g soli, 1 g pepře a 2 g kmínu. Rozpalte pánev s 10 ml rostlinného oleje, prsa vložte kůží dolů. Je důležité, aby byla kůže opravdu vypečená. Toho docílíte tak, že prso opečete na mírném plameni delší dobu a ke konci prso otočíte a pečete i z druhé strany. Po opečení přikryjte pánev pokličkou a nechte prsa 7–10 minut odpočinout. Výpek si ponechte na přípravu omáčky.
- 2V kastrůlku smíchejte 30 ml jablečného džusu, 50 ml jablečného octa, 50 g cukru, 10 g soli, 5 g nového koření, 5 g bobkového listu a hvězdičku badyánu. Rozvar provařte 10 minut. Oloupejte 200 g červené řepy, 50 g červené cibule a 100 g jablek, nakrájejte je na tenké proužky nebo nastrouhejte na struhadle. Vše smíchejte a krátce orestujte nasucho ve velkém hrnci. Pak lehce podlijte vodou a poduste asi 15 minut. Přes cedník přilijte připravený rozvar a vařte, dokud se tekutina neodpaří.
- 3Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a na struhadle nastrouhejte. V míse k bramborám přidejte 2 vejce, 400 g hrubé mouky a 5 g soli a vše promíchejte do hladkého těsta. Poté z těsta odebírejte menší kousky a válením mezi dlaněmi z něj tvarujte šišky. Vařte ve vroucí osolené vodě 7–10 minut. Uvařené šišky zchlaďte ve studené vodě.
- 4Výpek z pánve lehce zaprašte moukou, opražte, odlijte 200 ml kuřecího vývaru a důkladně rozmíchejte metličkou. Lehce osolte, opepřete a vařte přibližně 15–20 minut. Bramborové šišky před podáváním opečte na 30 g másla, posypte 50 g strouhanky a dozlatova orestujte. Jablko omyjte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi na středním ohni rozpusťte 20 g másla, přidejte 10 g cukru a míchejte, dokud se nezačne rozpouštět a zlatavě karamelizovat. Kousky jablka vložte do pánve a dobře obalte v karamelizovaném másle a nechte smažit asi 5 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Kachní prsa dorůžova podávejte s karamelizovaným jablkem, relishem z červené řepy a jablek a bramborovými šiškami ve zlatavé strouhance.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.