×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem

Další recepty a články

Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Marinovaná hovězí žebra
Marinovaná hovězí...
Marinovaná hovězí žebra
Marinovaná hovězí žebra

Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem

Co budete potřebovat

1 kg hovězího krku
3 mrkve
3 cibule
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
150 g špeku
½ celeru
2 petržele
slunečnicový olej
3 lžíce mouky
200 g rajského protlaku
1 svitek skořice
4 hřebíčky
1 lžíce cukru
500 ml hovězího vývaru
80 g másla
citronová šťáva
sůl a pepř
Na knedlíky:
8 housek
50 g másla
2 vejce
400 ml mléka
60–80 g hrubé mouky
sůl

Jak na to?

Maso svažte provázkem, zalijte litrem a  půl vody, přidejte jednu mrkev a  cibuli, pár kuliček pepře a  nového koření, dva bobkové listy a  vařte asi hodinu a  půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a  nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a  hřebíčku) a  zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a  cukrem, chvíli restujte a  zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
Promíchejte a  vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s  mlékem a  nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o  průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a  vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Rajská s vařeným hovězím a knedlíkem

Hlavní chod Náročné Česká Omáčky Přední hovězí podle Zdeňka Pohlreicha Magazín 2/2017 Počet porcí: 4-6 porcí
Průměrné hodnocení 4 (6)

Co budete potřebovat

1 kg hovězího krku
3 mrkve
3 cibule
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
150 g špeku
½ celeru
2 petržele
slunečnicový olej
3 lžíce mouky
200 g rajského protlaku
1 svitek skořice
4 hřebíčky
1 lžíce cukru
500 ml hovězího vývaru
80 g másla
citronová šťáva
sůl a pepř
Na knedlíky:
8 housek
50 g másla
2 vejce
400 ml mléka
60–80 g hrubé mouky
sůl

Jak na to?

Maso svažte provázkem, zalijte litrem a  půl vody, přidejte jednu mrkev a  cibuli, pár kuliček pepře a  nového koření, dva bobkové listy a  vařte asi hodinu a  půl až dvě doměkka. Maso vyndejte, jakmile zchladne, krájejte ho na plátky. Vývar použijte na přípravu omáčky.
Špek nakrájejte na kostičky, zbylou kořenovou zeleninu očistěte a  nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo. Kostičky špeku dejte vypéct do hrnce spolu s pár lžícemi oleje, přidejte zeleninu a restujte ji do zlatohněda. Přidejte koření (kromě skořice a  hřebíčku) a  zaprašte moukou. Restujte, aby se mouka spojila s výpekem.
Vmíchejte rajský protlak spolu se skořicí, hřebíčkem a  cukrem, chvíli restujte a  zalijte vývarem tak, aby vznikla přiměřeně hustá konzistence, varem omáčka ještě zhoustne.
Promíchejte a  vařte asi půl hodiny, propasírujte, vmíchejte pokrájené máslo, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte rozpuštěným máslem, rozšlehanými vejci s  mlékem a  nechte asi 30 minut nasáknout. Pak přidávejte podle potřeby tolik mouky, aby vzniklo kompaktní těsto. Pomoučněnou rukou tvarujte šišky knedlíků o  průměru asi 7 cm. Vložte do vroucí osolené vody a  vařte 12 minut. Ještě teplé knedlíky krájejte na plátky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Marinovaná hovězí žebra
Marinovaná hovězí žebra
Marinovaná hovězí žebra
Marinovaná hovězí žebra

Inspirujte se podobnými recepty