
Bavorské vdolečky

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Německá
Masopust
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Máslo 2 plž
- Droždí čerstvé 20 g
- Cukr krupicový 2 plž
- Mouka polohrubá 500 g
- Mléko 250 ml
- Vejce 1 ks
- Rum 2 plž
- Vaječný žloutek 1 ks
- Sůl 1/2 člž
- Citronová kůra 1/2 člž
- Džem jahodový
- Zakysaná smetana 1,5 ks
- Tvaroh polotučný 1 ks
- Olej slunečnicový
- Cukr vanilkový 2 ks
- Tvaroh ke strouhání 1 ks
- Máslo 2 plž
- Droždí čerstvé 20 g
- Cukr krupicový 2 plž
- Mouka polohrubá 500 g
- Mléko 250 ml
- Vejce 1 ks
- Rum 2 plž
- Vaječný žloutek 1 ks
- Sůl 1/2 člž
- Citronová kůra 1/2 člž
- Džem jahodový
- Zakysaná smetana 1,5 ks
- Tvaroh polotučný 1 ks
- Olej slunečnicový
- Cukr vanilkový 2 ks
Příprava
- 1Udělejte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.
- 2Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu.
- 3Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.
- 4Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
- 5V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany.
- 6Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
- 7Pak vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a zasypejte strouhaným tvarohem.
- 1Udělejte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.
- 2Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu.
- 3Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.
- 4Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
- 5V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany.
- 6Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
- 7Pak vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a zasypejte strouhaným tvarohem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.