×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Polévka kaldoun

Další recepty a články

Husa s jablky a cibulí
Husa s jablky a...
Husa s jablky a cibulí
Husa s jablky a cibulí
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Svatomartinské chlupaté...
Svatomartinské...
Svatomartinské chlupaté...
Svatomartinské chlupaté...
Bramborové placky se švestkami...
Bramborové placky se...
Bramborové placky se švestkami...
Bramborové placky se švestkami...

Polévka kaldoun

Co budete potřebovat

1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy
200 g husích nebo jiných drůbežích drobů
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru, nakrájeného nahrubo
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla + 30 g na opečení zeleniny
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
nasekaná petrželka na ozdobu

Jak na to?

Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar.
Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby.
V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte.
Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut.
Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Polévka kaldoun

Polévka Snadné Svatý Martin Magazín 11/2016 Počet porcí: 4
Průměrné hodnocení 4 (3)

Co budete potřebovat

1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy
200 g husích nebo jiných drůbežích drobů
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru, nakrájeného nahrubo
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla + 30 g na opečení zeleniny
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
nasekaná petrželka na ozdobu

Jak na to?

Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar.
Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby.
V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte.
Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut.
Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Husa s jablky a cibulí
Husa s jablky a cibulí
Husa s jablky a cibulí
Husa s jablky a cibulí
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Zelí z trouby
Svatomartinské chlupaté...
Svatomartinské chlupaté...
Svatomartinské chlupaté...
Svatomartinské chlupaté...
Bramborové placky se švestkami...
Bramborové placky se švestkami...
Bramborové placky se švestkami...
Bramborové placky se švestkami...

Inspirujte se podobnými recepty