×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Další recepty a články

Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a ...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví

Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Co budete potřebovat

Ajvar
3 velké červené papriky
1 středně velký lilek
1–2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička octa
sůl, pepř
Kajmak
100 g fety
200 g žervé
150 g zakysané smetany
Pljeskavica
800 g polotovaru z mletého hovězího a vepřového masa
1 středně velká cibule
pepř, případně špetka pálivé papriky
sůl
olej
600 g brambor
hrst baby špenátu
1/4 červené cibule
3 rajčata

Jak na to?

Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač-
ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Hlavní chod Velmi snadné Maso Bezlepkové Magazín 7-8/2018 (Letní speciál)
Průměrné hodnocení 5 (2)
Tato placka z mletého masa kraluje celému Balkánu. Nejčastěji se podává s dipem z pečené zeleniny zvaným ajvar. V Srbsku na pljeskavicu neodmyslitelně patří také sýr kajmak. Vyrábí se trochu složitě z nepasterizovaného mléka, ale naštěstí známe jednoduchý postup, který ho chuťově nahradí skoro na sto procent.

Co budete potřebovat

Ajvar
3 velké červené papriky
1 středně velký lilek
1–2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička octa
sůl, pepř
Kajmak
100 g fety
200 g žervé
150 g zakysané smetany
Pljeskavica
800 g polotovaru z mletého hovězího a vepřového masa
1 středně velká cibule
pepř, případně špetka pálivé papriky
sůl
olej
600 g brambor
hrst baby špenátu
1/4 červené cibule
3 rajčata

Jak na to?

Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač-
ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Grilovaná kuřecí prsa v...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí burgery a  batátové...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Hovězí kližka s voňavým...
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví
Kuřecí prsa s pečenou mrkví

Inspirujte se podobnými recepty