×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Další recepty a články

Grilovaná panenka s česnekovou...
Grilovaná panenka s...
Grilovaná panenka s česnekovou...
Grilovaná panenka s česnekovou...
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Závitky z krůtích prsou se...
Závitky z krůtích...
Závitky z krůtích prsou se...
Závitky z krůtích prsou se...
Pikantní krůtí steaky s...
Pikantní krůtí...
Pikantní krůtí steaky s...
Pikantní krůtí steaky s...

Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Co budete potřebovat

Ajvar
3 velké červené papriky
1 středně velký lilek
1–2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička octa
sůl, pepř
Kajmak
100 g fety
200 g žervé
150 g zakysané smetany
Pljeskavica
800 g polotovaru z mletého hovězího a vepřového masa
1 středně velká cibule
pepř, případně špetka pálivé papriky
sůl
olej
600 g brambor
hrst baby špenátu
1/4 červené cibule
3 rajčata

Jak na to?

Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač-
ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Hlavní chod Velmi snadné Maso Bezlepkové Magazín 7-8/2018 (Letní speciál) Počet porcí: 4
Průměrné hodnocení 5 (3)
Tato placka z mletého masa kraluje celému Balkánu. Nejčastěji se podává s dipem z pečené zeleniny zvaným ajvar. V Srbsku na pljeskavicu neodmyslitelně patří také sýr kajmak. Vyrábí se trochu složitě z nepasterizovaného mléka, ale naštěstí známe jednoduchý postup, který ho chuťově nahradí skoro na sto procent.

Co budete potřebovat

Ajvar
3 velké červené papriky
1 středně velký lilek
1–2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička octa
sůl, pepř
Kajmak
100 g fety
200 g žervé
150 g zakysané smetany
Pljeskavica
800 g polotovaru z mletého hovězího a vepřového masa
1 středně velká cibule
pepř, případně špetka pálivé papriky
sůl
olej
600 g brambor
hrst baby špenátu
1/4 červené cibule
3 rajčata

Jak na to?

Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač-
ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Grilovaná panenka s česnekovou...
Grilovaná panenka s česnekovou...
Grilovaná panenka s česnekovou...
Grilovaná panenka s česnekovou...
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Vinařský krůtí steak
Závitky z krůtích prsou se...
Závitky z krůtích prsou se...
Závitky z krůtích prsou se...
Závitky z krůtích prsou se...
Pikantní krůtí steaky s...
Pikantní krůtí steaky s...
Pikantní krůtí steaky s...
Pikantní krůtí steaky s...

Inspirujte se podobnými recepty

Tipy na jedlé vánoční dárky

Mohlo by Vám také chutnat