
Petrželovo-česnekové pletence

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Svačina
Ingredience
Složení 1 porcí
- Česnek 8 strouž.
- Droždí sušené 2 člž
- Olej olivový 60 ml
- Cukr krupicový 1 člž
- Mouka hladká 450 g
- Mléko 60 ml
- Sůl 1 člž
- Křen strouhaný 2 plž
- Petrželka čerstvá 2 hrs.
- Máslo 80 g
- Česnek 8 strouž.
- Droždí sušené 2 člž
- Olej olivový 60 ml
- Cukr krupicový 1 člž
- Mouka hladká 450 g
- Mléko 60 ml
- Sůl 1 člž
- Křen strouhaný 2 plž
- Petrželka čerstvá 2 hrs.
- Máslo 80 g
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 180 °C. Palici česneku dejte na plech, potřete olejem a dejte na 25–30 minut péct doměkka. Pak nechte lehce zchladnout, jednotlivé stroužky vymáčkněte do misky a vidlič kou rozmačkejte do pasty. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Droždí, cukr, 250 ml vlažné vody a mléko našlehejte v míse. Nechte 5 minut stát na teplém místě, aby se na povrchu začaly tvořit bublinky. Do jiné mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olivový olej a polovinu vymačkaného česneku a dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte směs droždí a na lehce pomoučené pracovní ploše uhněťte těsto. Pak těsto dejte do lehce vymazané mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte asi 1 hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do 90 cm dlouhé nudle. Tu pak ještě pokrájejte na 6 dílů. Každý vyválejte do 30 cm dlouhého válečku a uvažte z něj uzel. Uzly vyskládejte na lehce vymazaný plech a nechte ještě 15–20 minut kynout. Pak je dejte na 15–20 minut péct. Mezitím, co se uzly pečou, rozpusťte máslo v rendlíku, přidejte křen, zbytek česneku a vařte 1–2 minuty. Nechte zchladnout, pak vmíchejte petrželku. Upečené uzly potírejte petrželkovo-česnekovým máslem a posypte solí.
- 1Troubu předehřejte na 180 °C. Palici česneku dejte na plech, potřete olejem a dejte na 25–30 minut péct doměkka. Pak nechte lehce zchladnout, jednotlivé stroužky vymáčkněte do misky a vidlič kou rozmačkejte do pasty. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Droždí, cukr, 250 ml vlažné vody a mléko našlehejte v míse. Nechte 5 minut stát na teplém místě, aby se na povrchu začaly tvořit bublinky. Do jiné mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olivový olej a polovinu vymačkaného česneku a dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte směs droždí a na lehce pomoučené pracovní ploše uhněťte těsto. Pak těsto dejte do lehce vymazané mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte asi 1 hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do 90 cm dlouhé nudle. Tu pak ještě pokrájejte na 6 dílů. Každý vyválejte do 30 cm dlouhého válečku a uvažte z něj uzel. Uzly vyskládejte na lehce vymazaný plech a nechte ještě 15–20 minut kynout. Pak je dejte na 15–20 minut péct. Mezitím, co se uzly pečou, rozpusťte máslo v rendlíku, přidejte křen, zbytek česneku a vařte 1–2 minuty. Nechte zchladnout, pak vmíchejte petrželku. Upečené uzly potírejte petrželkovo-česnekovým máslem a posypte solí.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.