
Švestková galetta s mandlemi

Snadné
31-45 minut
3/5
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 225 g
- Mouka polohrubá 2 plž
- Cukr krupicový 6 plž
- Mandle loupané 40 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 310 g
- Voda 200 ml
- Švestky
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Tymián čerstvý 3 snít.
- Máslo 225 g
- Mouka polohrubá 2 plž
- Cukr krupicový 6 plž
- Mandle loupané 40 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 310 g
- Voda 200 ml
- Švestky
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Tymián čerstvý 3 snít.
Příprava
- 1Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
- 2Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
- 3Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
- 4Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
- 5Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
- 6Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
- 7Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
- 8Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.
- 1Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
- 2Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
- 3Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
- 4Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
- 5Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
- 6Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
- 7Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
- 8Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.