Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyŠvestková galetta s mandlemi
Albert logoAlbert logo
  • Švestková galetta s mandlemi

Švestková galetta s mandlemi

Švestková galetta s mandlemi
Snadné
31-45 minut
3/5
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 225 g
  • Mouka polohrubá 2 plž
  • Cukr krupicový 6 plž
  • Mandle loupané 40 g
  • Sůl 1 člž
  • Mouka hladká 310 g
  • Voda 200 ml
  • Švestky
  • Smetana ke šlehání 1 ks
  • Tymián čerstvý 3 snít.
  • Máslo 225 g
  • Mouka polohrubá 2 plž
  • Cukr krupicový 6 plž
  • Mandle loupané 40 g
  • Sůl 1 člž
  • Mouka hladká 310 g
  • Voda 200 ml
  • Švestky
  • Smetana ke šlehání 1 ks
  • Tymián čerstvý 3 snít.

Příprava

1
Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
2
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
3
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
4
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
5
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
6
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
7
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
8
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.
1
Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
2
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
3
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
4
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
5
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
6
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
7
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
8
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 24.07.2024 do 30.07.2024

Platný ještě 7 dní

Od 24.07.2024 do 30.07.2024

Platný ještě 7 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Platný ještě 14 dní

Od 24.07.2024 do 06.08.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.