
Pečená dýně s rajčatovou omáčkou a rozinkovým kuskusem
Ingredience
1 | menší dýně hokkaido |
1 | malý celer |
pár lžic olivového oleje | |
1 | lžička červeného vinného octa |
pár snítek tymiánu | |
1 | červená cibule |
1 | bobkový list |
1 | lžíce hladké mouky |
1 | malá konzerva rajčatového protlaku |
600 ml | zeleninového vývaru |
KUSKUS | |
---|---|
150 g | kuskusu |
4 | lžíce rozinek |
pár snítek petrželky | |
½ | citronu |
sůl, pepř |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na teplotu 200°C. Dýni rozpulte, lžící zbavte semínek a nakrájejte ji na měsíčky. Celer oloupejte a pokrájejte na kusy velké asi 3×3 centimetry. Obojí nasypte do pekáče, zakapejte 2 lžícemi oleje, octem, přidejte pár snítek tymiánu, osolte a opepřete. Pečte asi 20 minut.
Na omáčku rozehřejte v kastrole 2 lžíce oleje. Přidejte oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli a bobkový list. Poprašte moukou a restujte asi 5 minut. Poté do kastrolu přidejte protlak a ještě 2 minuty opékejte. Vše zalijte 400 ml vývaru a vařte pod pokličkou na mírném ohni 10 minut.
Do misky nasypte kuskus s rozinkami, osolte a opepřete. Zalijte zbylými 200 ml horkého vývaru a nechte 5 minut pod utěrkou nabobtnat. Kuskus nakypřete vidličkou, přimíchejte nasekanou petrželku a ochuťte citronem.
Na talíře rozdělte kuskus, pečenou zeleninu a zalijte omáčkou.