Pečená čalamáda z červené řepy
Ingredience
1 kg | mladé červené řepy, bez natě |
olivový olej | |
250 g | krupicového cukru |
150 ml | červeného vinného octa |
2 | lžíce balzamikového octa |
1 | velká červená cibule, nakrájená nadrobno |
50 g | čerstvého křenu, nastrouhaného |
NA PEČENÉ RAJČATOVÉ PYRÉ | |
1 kg | rajčat, rozpůlených |
sůl | |
4 | stroužky česneku, nakrájené na plátky |
50 ml | oleje |
Postup přípravy
Troubu předehřeju na 180 °C. Rajčata položím na plech řeznou stranou nahoru, osolím je, rozdělím na ně plátky česneku a zakapu olivovým olejem. Peču je zhruba hodinu ve spodní části trouby. Pak je promačkám přes sítko, zbavím se tak slupky a semínek a zůstane mi krásně voňavé pyré.
Na druhý plech nebo do pekáče vložím červenou řepu a pokapu ji trochou oleje. Dám do trouby k rajčatům a peču 1 až 1,5 hodiny, nebo i trochu déle, dokud se nedělají na slupce puchýřky a není trochu zčernalá a uvolněná. Pak nechám řepy trochu vychladnout a oloupu je. Jde to celkem snadno. Pak je nahrubo nastrouhám.
Cukr, oba octy, cibuli a křen dám do většího hrnce, promíchám, přivedu k varu a vařím asi 5 minut. Pak přidám rajčatové pyré a ještě pár minut vařím. Nakonec přidám řepu a ještě 10 minut povařím do zhoustnutí. Horké přendám do sterilizovaných skleniček, otočím na víčko a nechám vychladnout. Po otevření je raději nechávám v ledničce. Dlouho ale stejně nevydrží, klidně si čalamádu k snídani namažu na topinku, přidám vedle míchaných vajíček.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY