Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé
Ingredience
Na paštiku | |
---|---|
450 g | kuřecích jater |
90 g | másla, pokojové teploty, nakrájeného na kousky |
2 | plátky slaniny, nakrájené |
4 | šalotky, nakrájené najemno |
1 | stroužek česneku, oloupaný a nasekaný |
1 | velké jablko Granny Smith, oloupané, bez jádřince, nasekané na 1cm kostky |
1 | lžíce nasekané šalvěje |
1½ | lžičky čerstvých tymiánových lístků |
60 ml | jablečného destilátu nebo bourbonu |
1 | lžička soli |
pepř | |
30–60 ml | přepuštěného másla |
tymiánové a šalvějové snítky na ozdobu | |
Na brusinkové želé | |
180 g | čerstvých brusinek |
1 | lžička citronové šťávy |
kousek celé skořice | |
150–200 ml | brusinkové šťávy |
1 | lžíce medu |
1 | lžíce práškové želatiny |
Postup přípravy
Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY