×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé

Inspirujte se podobnými recepty

Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách...
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách se salátem...
Vánoční poleno (roláda)
Vánoční poleno...
Vánoční poleno (roláda)
Vánoční poleno (roláda)
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Dvoubarevné pusinky se...
Dvoubarevné pusinky...
Dvoubarevné pusinky se...
Dvoubarevné pusinky se...

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé

Co budete potřebovat

Na paštiku
450 g kuřecích jater
90 g másla, pokojové teploty, nakrájeného na kousky
2 plátky slaniny, nakrájené
4 šalotky, nakrájené najemno
1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
1 velké jablko Granny Smith, oloupané, bez jádřince, nasekané na 1cm kostky
1 lžíce nasekané šalvěje
lžičky čerstvých tymiánových lístků
60 ml jablečného destilátu nebo bourbonu
1 lžička soli
pepř
30–60 ml přepuštěného másla
tymiánové a šalvějové snítky na ozdobu
Na brusinkové želé
180 g čerstvých brusinek
1 lžička citronové šťávy
kousek celé skořice
150–200 ml brusinkové šťávy
1 lžíce medu
1 lžíce práškové želatiny

Jak na to?

Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým želé

Předkrm Snadné Vánoce Magazín 12/2015
Průměrné hodnocení 4 (8)

Co budete potřebovat

Na paštiku
450 g kuřecích jater
90 g másla, pokojové teploty, nakrájeného na kousky
2 plátky slaniny, nakrájené
4 šalotky, nakrájené najemno
1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
1 velké jablko Granny Smith, oloupané, bez jádřince, nasekané na 1cm kostky
1 lžíce nasekané šalvěje
lžičky čerstvých tymiánových lístků
60 ml jablečného destilátu nebo bourbonu
1 lžička soli
pepř
30–60 ml přepuštěného másla
tymiánové a šalvějové snítky na ozdobu
Na brusinkové želé
180 g čerstvých brusinek
1 lžička citronové šťávy
kousek celé skořice
150–200 ml brusinkové šťávy
1 lžíce medu
1 lžíce práškové želatiny

Jak na to?

Nejdřív odstraním z jater blanky a přebytečný tuk. V pánvi na středním ohni rozpustím 30 g másla, přidám slaninu a míchám, až zezlátne. Přihodím šalotky a česnek – i ty opeču dozlatova. Do slaninového základu přidám játra, jablko, šalvěj a tymián. Játrovou směs opékám. Játra zůstanou uvnitř lehce růžová a jablka měkká. V té chvíli je přendám do mixéru, do pánve vliju alkohol a přivedu k varu. Na mírném plameni vařím asi minutu a seškrabuju přitom připečené kousky z pánve. Tekutinu pak přiliju do mixéru a rozmixuju dohladka. Směs přesunu do misky.
Přidám zbývající máslo, osolím, opepřím a hned naplním do skleniček, uhladím povrch a přikryju víčkem nebo fólií. Když chci, aby paštika déle vydržela, zaliju ji na povrchu přepuštěným máslem, případně ozdobím tymiánem nebo šalvějí. Paštiku ve skleničkách nechám vychladnout a pak odležet 24 hodin v chladničce. V ledničce vydrží paštika týden, pod přepuštěným máslem dva. Před podáváním ji nechám 30 minut prohřát na pokojovou teplotu.
Sváteční variantu paštiky zdobím a ochucuju skvělým brusinkovým želé. Nejdříve vsypu brusinky do hrnce, pokapu citronovou šťávou, přidám skořici, přiliju brusinkovou šťávu a med a přivedu k mírnému varu. Vařím tak dlouho, až brusinky začnou praskat a změknou. Tekutina by v té chvíli měla být skoro vyvařená. Odstavím z plotny a vyndám skořici.
Teď si připravím želatinu. Do hrnečku naliju 3 lžíce studené vody a zasypu ji želatinou. Nechám ji tak 5 minut bobtnat a pak ji pomalu vmíchám do vařených brusinek. Dobře promíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Lžičkou ji pak nanesu na povrch paštiky, zakryju fólií nebo víčkem a nechám ztuhnout v lednici.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Inspirujte se podobnými recepty

Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách...
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách se salátem...
Vánoční poleno (roláda)
Vánoční poleno...
Vánoční poleno (roláda)
Vánoční poleno (roláda)
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Pečené ořechy
Dvoubarevné pusinky se...
Dvoubarevné pusinky...
Dvoubarevné pusinky se...
Dvoubarevné pusinky se...

Inspirujte se podobnými recepty