
Pařížské makronky s bílkovou polevou
S naším receptem se pařížských makronek není třeba bát. Díky mandlové mouce můžete touto francouzskou delikatesou potěšit i celiaky.

Snadné
46-60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 225 g
- Cukr moučkový 135 g
- Mandle mleté 110 g
- Vaječný bílek 6 ks
- Sůl
- Cukr krupicový 250 g
- Máslo 225 g
- Cukr moučkový 135 g
- Mandle mleté 110 g
- Vaječný bílek 6 ks
- Sůl
- Cukr krupicový 250 g
Příprava
- 1Troubu rozehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte 135 g moučkového cukru a 110 g velmi jemně namletých mandlí. Bílky ze 3 velkých vajec šlehejte se špetkou soli do polotuha. Poté zvyšte obrátky mixéru a začněte postupně přisypávat 50 g krupicového cukru. Vyšlehejte dotuha. Poté postupně přidávejte směs moučkového cukru a mandlí. Na obarvení přidejte libovolné potravinářské barvivo v menším množství, ať jsou makronky po upečení pastelově barevné.
- 2Plechy vyložte pečicím papírem. Cukrářský sáček naplňte hmotou a na plech vytlačujte identická kolečka o průměru 2,5 cm. Mezi jednotlivými kolečky nechte 5 cm prostoru, jelikož v troubě nabudou a mohla by se slepit. Než je vložíte do trouby, nechte je 15 minut stát v pokojové teplotě, aby malinko oschla. Pečte přibližně 15 minut v troubě s mírně pootevřenými dvířky. Stačí do dvířek vložit vařečku.
- 3Vytáhněte plechy z trouby, sejměte makronky opatrně i s archy papíru a nechte zchladnout.
- 4Bílkový krém uděláte ve vodní lázni. Menší rendlík naplňte 150 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu. Do nerezové nebo skleněné mísy vložte 3 bílky a šlehejte metličkou s 200 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny. Postupně pak zašlehávejte 225 g másla pokojové teploty nakrájeného na malé kostky.
- 5Krém nechte vychladit a pak plňte vychladlé makronky. Pokud chcete krém barevný, přidejte opět potravinářské barvivo dle vašich představ. Zaslouženě se můžete pochválit. Makronky jsou totiž specialitou francouzských cukráren.
- 1Troubu rozehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte 135 g moučkového cukru a 110 g velmi jemně namletých mandlí. Bílky ze 3 velkých vajec šlehejte se špetkou soli do polotuha. Poté zvyšte obrátky mixéru a začněte postupně přisypávat 50 g krupicového cukru. Vyšlehejte dotuha. Poté postupně přidávejte směs moučkového cukru a mandlí. Na obarvení přidejte libovolné potravinářské barvivo v menším množství, ať jsou makronky po upečení pastelově barevné.
- 2Plechy vyložte pečicím papírem. Cukrářský sáček naplňte hmotou a na plech vytlačujte identická kolečka o průměru 2,5 cm. Mezi jednotlivými kolečky nechte 5 cm prostoru, jelikož v troubě nabudou a mohla by se slepit. Než je vložíte do trouby, nechte je 15 minut stát v pokojové teplotě, aby malinko oschla. Pečte přibližně 15 minut v troubě s mírně pootevřenými dvířky. Stačí do dvířek vložit vařečku.
- 3Vytáhněte plechy z trouby, sejměte makronky opatrně i s archy papíru a nechte zchladnout.
- 4Bílkový krém uděláte ve vodní lázni. Menší rendlík naplňte 150 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu. Do nerezové nebo skleněné mísy vložte 3 bílky a šlehejte metličkou s 200 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny. Postupně pak zašlehávejte 225 g másla pokojové teploty nakrájeného na malé kostky.
- 5Krém nechte vychladit a pak plňte vychladlé makronky. Pokud chcete krém barevný, přidejte opět potravinářské barvivo dle vašich představ. Zaslouženě se můžete pochválit. Makronky jsou totiž specialitou francouzských cukráren.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o pařížských makronkách měli vědět Mandlová mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná i pro celiaky. Obsahuje bílkoviny, ale i zdravé rostlinné tuky.Jak udělat pařížské makronky zdravější Makronky jsou poměrně sladkým dezertem. Jejich sladkost můžete snížit množstvím cukru v náplni. Jako náplň můžete použít i našlehaný čerstvý sýr mascarpone s ovocem. Sladkost makronek bude doplněna lehce nakyslou chutí náplně.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.