
Palačinky s flambovaným ananasem
Ingredience
500 ml | mléka |
2 | vejce |
300 g | hladké mouky |
špetka soli | |
trocha slunečnicového oleje nebo | |
másla na opékání | |
Na grilovaný ananas | |
---|---|
250 g | mascarpone |
1 | sáček vanilkového cukru |
115 g | másla |
2 | lžíce třtinového cukru |
1 | velký čerstvý ananas, očištěný |
a nakrájený na kousky | |
20 ml | whisky nebo např. domácí |
ořechovice | |
1 | hrst máty podrcená s třtinovým |
cukrem na ozdobu |
Postup přípravy
1) Připravte si těsto: Ruční metličkou prošlehejte mléko a vejce, pak postupně přisypte mouku prosetou se špetkou soli. Umíchejte hladké těsto, které pomalu odkapává. Nechte ho 10 minut stát.
2) Mezitím prošlehejte mascarpone s vanilkovým cukrem.
3) Pánev na palačinky zlehka potřete tukem, vlijte naběračkou těsto a krouživým pohybem pánve nebo dnem naběračky vytvořte co nejtenčí vrstvu těsta. Opékejte několik sekund dozlatova, pak obraťte a dopečte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte zbylé palačinky a uchovejte je v teple.
4) V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte třtinový cukr a počkejte, až zkaramelizuje. Potom přihoďte kousky ananasu a míchejte, aby se obalily karamelem a zároveň aby se odpařila šťáva, kterou případně ananas pustí.
5) Potom vlijte alkohol, zapalte ho a počkejte, až vyhoří.
6) Hotové palačinky potřete ochuceným mascarpone, přidejte flambovaný ananas, posypte drcenou mátou s třtinovým cukrem, přeložte a podávejte.