
Ořechový dort s kávovým krémem
Ingredience
NA TĚSTO | |
---|---|
4 | vejce |
300 g | cukru krupice |
10 | lžic studené vody |
100 g | hrubé mouky |
100 g | polohrubé mouky |
½ | balíčku kypřícího prášku do pečiva |
špetka citronové kůry | |
100 g | mletých vlašských ořechů |
NA KRÉM | |
250 g | másla |
80 g | hladké mouky |
250 ml | instantní kávy |
2 | žloutky |
80 g | cukru |
vlašské ořechy na ozdobu |
Postup přípravy
Nejdřív se pustím do těsta. Oddělím žloutky od bílků a žloutky utřu s cukrem do světlé pěny. Přidám po lžíci vody a mouky. Tak postupně přidávám dalších 9 lžic vody a mouky. Zbytek obou mouk proseju a vmíchám kypřicí prášek. Mouky spolu s kůrou a oříšky spojím se žloutkovým těstem. Troubu předehřeju na 160 °C. Z bílků ušlehám sníh a lehce ho vmíchám do těsta, které vliju do dortové formy a peču tak 45 minut.
Zatím si připravím krém. Na mírném plamenu rozpustím 50 g másla, přidám mouku a vymíchám jíšku, kterou hned za stálého míchání zaliju kávou. Nechám lehce povařit, až krém zhoustne. Sundám ho z plotny a nechám krátce odpočinout a do ještě teplého krému zašlehám žloutky. Mezitím utřu zbytek másla s cukrem. Když je kávový krém vychladlý, vmíchám ho postupně do máslové hmoty.
Vychladlý korpus rozkrojím na 2 poloviny. Korpusy naplním krémem, kterým ozdobím i boky a vrch dortu. Korunuju ořechy.