Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyOpičí chléb
Albert logoAlbert logo
  • Opičí chléb
Opičí chléb

Opičí chléb

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Dezert

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Droždí sušené 2,5 člž
  • Mouka hladká 400 g
  • Sůl 1 člž
  • Pomerančová kůra 1 plž
  • Cukr krupicový 3 plž
  • Vanilkový extrakt 1/2 člž
  • Vejce 1 ks
  • Skořice mletá 1,5 plž
  • Mléko 180 ml
  • Cukr tmavý 300 g
  • Nové koření mleté 1/2 člž
  • Máslo 155 g
  • Droždí sušené 2,5 člž
  • Mouka hladká 400 g
  • Sůl 1 člž
  • Pomerančová kůra 1 plž
  • Cukr krupicový 3 plž
  • Vanilkový extrakt 1/2 člž
  • Vejce 1 ks
  • Skořice mletá 1,5 plž
  • Mléko 180 ml
  • Cukr tmavý 300 g
  • Nové koření mleté 1/2 člž
  • Máslo 155 g

Příprava

1
Dortovou formu s vykrojeným středem a průměrem 25 cm vymažte máslem.
2
V nádobě od robotu (celý následující postup můžete dělat v míse vařečkou) smíchejte 60 ml vody ohřáté na 40 °C a sušené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až obsah lehce zpění.
3
Přidejte 130 g mouky smíchané se solí, cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kúrou, vejcem, 125 g másla a ohřátým mlékem. Dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké.
4
Pak postupně přidávejte zbývající mouku, na střední rychlosti 3–4 minuty promíchávejte, dokud se těsto nezačne pomalu odlepovat od stěn mísy. Pak těsto v míse zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
5
V misce smíchejte cukr, mletou skořici a nové koření. 30 g másla rozpusťte.
6
Těsto rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky jednoho centimetru a nakrájejte na malé čtverečky. Z nich vytvarujte dvoucentimetrové kuličky.
7
Každou nejprve ze všech stran namočte do másla a pak ji obalte v cukrové směsi a postupně je dávejte do formy. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
8
Pečte 30–35 minut při teplotě 180 °C. Deset minut nechte chladnout ve formě, pak vyklopte a podávejte teplé.
1
Dortovou formu s vykrojeným středem a průměrem 25 cm vymažte máslem.
2
V nádobě od robotu (celý následující postup můžete dělat v míse vařečkou) smíchejte 60 ml vody ohřáté na 40 °C a sušené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až obsah lehce zpění.
3
Přidejte 130 g mouky smíchané se solí, cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kúrou, vejcem, 125 g másla a ohřátým mlékem. Dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké.
4
Pak postupně přidávejte zbývající mouku, na střední rychlosti 3–4 minuty promíchávejte, dokud se těsto nezačne pomalu odlepovat od stěn mísy. Pak těsto v míse zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
5
V misce smíchejte cukr, mletou skořici a nové koření. 30 g másla rozpusťte.
6
Těsto rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky jednoho centimetru a nakrájejte na malé čtverečky. Z nich vytvarujte dvoucentimetrové kuličky.
7
Každou nejprve ze všech stran namočte do másla a pak ji obalte v cukrové směsi a postupně je dávejte do formy. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
8
Pečte 30–35 minut při teplotě 180 °C. Deset minut nechte chladnout ve formě, pak vyklopte a podávejte teplé.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Na slanou variantu (se lžičkou cukru, bez vanilky a pomeranče) obalujte těsto v másle s utřeným česnekem a pak ve strouhaném parmazánu.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 21.02.2024 do 27.02.2024

Platný ještě 4 dny

Od 21.02.2024 do 27.02.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.