
Moravské koláčky

Náročné
46-60 minut
4/5
Česká
Masopust
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Cukr krupicový 210 g
- Mléko 250 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Sůl
- Povidla švestková 250 g
- Vaječný žloutek 3 ks
- Vejce 1 ks
- Tvaroh polotučný 320 g
- Mouka hrubá 100 g
- Máslo 180 g
- Cukr krupicový 210 g
- Mléko 250 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Sůl
- Povidla švestková 250 g
- Vaječný žloutek 3 ks
- Vejce 1 ks
- Tvaroh polotučný 320 g
- Mouka hrubá 100 g
- Máslo 180 g
Příprava
- 1Z malého množství mléka, cukru a nadrobeného droždí zadělejte kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte k ní špetku soli a 100 g másla, ve zbytku mléka našlehejte 3 žloutky, 100 g cukru a spolu s kváskem přidejte k mouce a uhněťte těsto. Dejte jej na asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
- 2Z těsta odkrajujte kousky, roztlačte je do kolečka, doprostřed dejte vždy lžíci oslazeného tvarohu, uzavřete těsto k sobě, a vzniklé kuličky dávejte na plech (vyložený pečícím papírem) uzavřenou stranou dolů. Nechte chvilku kynout.
- 3Potom do každého koláčku udělejte malou prohlubeň pomocí pomoučené skleničky a naplňte ji povidly. Znovu nechte chvilku vykynout, potom koláčky po okrajích potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte drobenkou, získanou smícháním 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla.
- 4V troubě vyhřáté na 160 °C pečte dozlatova asi 20 minut. Správně vykynuté a upečené koláčky mají mezi tvarohem a vrchním mazáním prázdnou komůrku.
- 1Z malého množství mléka, cukru a nadrobeného droždí zadělejte kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte k ní špetku soli a 100 g másla, ve zbytku mléka našlehejte 3 žloutky, 100 g cukru a spolu s kváskem přidejte k mouce a uhněťte těsto. Dejte jej na asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
- 2Z těsta odkrajujte kousky, roztlačte je do kolečka, doprostřed dejte vždy lžíci oslazeného tvarohu, uzavřete těsto k sobě, a vzniklé kuličky dávejte na plech (vyložený pečícím papírem) uzavřenou stranou dolů. Nechte chvilku kynout.
- 3Potom do každého koláčku udělejte malou prohlubeň pomocí pomoučené skleničky a naplňte ji povidly. Znovu nechte chvilku vykynout, potom koláčky po okrajích potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte drobenkou, získanou smícháním 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla.
- 4V troubě vyhřáté na 160 °C pečte dozlatova asi 20 minut. Správně vykynuté a upečené koláčky mají mezi tvarohem a vrchním mazáním prázdnou komůrku.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.