ReceptyMoravské koláčky
Albert logoAlbert logo
  • Moravské koláčky

Moravské koláčky

Moravské koláčky
Náročné
46-60 minut
4/5
Česká
Masopust
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Cukr krupicový 210 g
  • Mléko 250 ml
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Sůl
  • Povidla švestková 250 g
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Vejce 1 ks
  • Tvaroh polotučný 320 g
  • Mouka hrubá 100 g
  • Máslo 180 g
  • Cukr krupicový 210 g
  • Mléko 250 ml
  • Droždí čerstvé 30 g
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Sůl
  • Povidla švestková 250 g
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Vejce 1 ks
  • Tvaroh polotučný 320 g
  • Mouka hrubá 100 g
  • Máslo 180 g

Příprava

1
Z malého množství mléka, cukru a nadrobeného droždí zadělejte kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte k ní špetku soli a 100 g másla, ve zbytku mléka našlehejte 3 žloutky, 100 g cukru a spolu s kváskem přidejte k mouce a uhněťte těsto. Dejte jej na asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
2
Z těsta odkrajujte kousky, roztlačte je do kolečka, doprostřed dejte vždy lžíci oslazeného tvarohu, uzavřete těsto k sobě, a vzniklé kuličky dávejte na plech (vyložený pečícím papírem) uzavřenou stranou dolů. Nechte chvilku kynout.
3
Potom do každého koláčku udělejte malou prohlubeň pomocí pomoučené skleničky a naplňte ji povidly. Znovu nechte chvilku vykynout, potom koláčky po okrajích potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte drobenkou, získanou smícháním 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla.
4
V troubě vyhřáté na 160 °C pečte dozlatova asi 20 minut. Správně vykynuté a upečené koláčky mají mezi tvarohem a vrchním mazáním prázdnou komůrku.
1
Z malého množství mléka, cukru a nadrobeného droždí zadělejte kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte k ní špetku soli a 100 g másla, ve zbytku mléka našlehejte 3 žloutky, 100 g cukru a spolu s kváskem přidejte k mouce a uhněťte těsto. Dejte jej na asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
2
Z těsta odkrajujte kousky, roztlačte je do kolečka, doprostřed dejte vždy lžíci oslazeného tvarohu, uzavřete těsto k sobě, a vzniklé kuličky dávejte na plech (vyložený pečícím papírem) uzavřenou stranou dolů. Nechte chvilku kynout.
3
Potom do každého koláčku udělejte malou prohlubeň pomocí pomoučené skleničky a naplňte ji povidly. Znovu nechte chvilku vykynout, potom koláčky po okrajích potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte drobenkou, získanou smícháním 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla.
4
V troubě vyhřáté na 160 °C pečte dozlatova asi 20 minut. Správně vykynuté a upečené koláčky mají mezi tvarohem a vrchním mazáním prázdnou komůrku.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 09.04.2025 do 15.04.2025

Platný ještě 10 dní

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě 10 dní

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě 5 dní

Od 09.04.2025 do 15.04.2025

Platný ještě 10 dní

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Platný ještě 10 dní

Od 09.04.2025 do 20.04.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.