
Nektarinkový mřížkový koláč
Koláč plný šťavnatého letního ovoce nesmí v sezoně chybět. Tento mřížkový je dokonalá retro klasika, které jsme dodali nový šmrnc nektarinkami se špetkou voňavého koření.

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 225 g
- Mouka hladká BIO 340 g
- Cukr moučkový 50 g
- Sůl
- Voda 80 ml
- Nektarinka 600 g
- Citronová šťáva 1 plž
- Skořice mletá 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Cukr krupicový 3 plž
- Škrob 2 plž
- Mléko 2 plž
- Máslo 225 g
- Mouka hladká BIO 340 g
- Cukr moučkový 50 g
- Sůl
- Voda 80 ml
- Nektarinka 600 g
- Citronová šťáva 1 plž
- Skořice mletá 1/2 člž
- Muškátový oříšek
- Cukr krupicový 3 plž
- Škrob 2 plž
- Mléko 2 plž
Příprava
- 1Máslo, mouku, cukr a špetku soli promněte mezi prsty jako drobenku. Pak začněte postupně přidávat studenou vodu a hned zapracujte. Hotové těsto je trochu drobivé, ale při stlačení drží pohromadě. Uhlaďte do bochánku, obalte igelitovou fólií a dejte alespoň na hodinu do ledničky.
- 2Troubu předehřejte na 200 °C. Nektarinky oloupejte, nakrájejte na měsíčky a promíchejte s citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, cukrem a škrobem.
- 3Vyválejte dvě třetiny těsta, dejte do vymazané koláčové formy a naplňte nektarinkami. Zbylé těsto také rozválejte, nakrájejte na pruhy zhruba 2 cm široké a ozdobte jimi koláč. Vzniklou mřížku potřete mlékem. Pečte 20 minut na 200 °C, potom stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě zhruba 30 minut do zezlátnutí.
- 4Nechte úplně vychladnout a teprve potom koláč nakrájejte.
- 1Máslo, mouku, cukr a špetku soli promněte mezi prsty jako drobenku. Pak začněte postupně přidávat studenou vodu a hned zapracujte. Hotové těsto je trochu drobivé, ale při stlačení drží pohromadě. Uhlaďte do bochánku, obalte igelitovou fólií a dejte alespoň na hodinu do ledničky.
- 2Troubu předehřejte na 200 °C. Nektarinky oloupejte, nakrájejte na měsíčky a promíchejte s citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, cukrem a škrobem.
- 3Vyválejte dvě třetiny těsta, dejte do vymazané koláčové formy a naplňte nektarinkami. Zbylé těsto také rozválejte, nakrájejte na pruhy zhruba 2 cm široké a ozdobte jimi koláč. Vzniklou mřížku potřete mlékem. Pečte 20 minut na 200 °C, potom stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě zhruba 30 minut do zezlátnutí.
- 4Nechte úplně vychladnout a teprve potom koláč nakrájejte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.