×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Nejlepší vánoční krůta

Další recepty a články

Buffalo wings
Buffalo wings
Buffalo wings
Buffalo wings
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský...
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Pikantní kuřecí křídla
Pikantní kuřecí...
Pikantní kuřecí křídla
Pikantní kuřecí křídla
Pečené brambory s fazolkami a...
Pečené brambory s...
Pečené brambory s fazolkami a...
Pečené brambory s fazolkami a...

Nejlepší vánoční krůta

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Nejlepší vánoční krůta

Hlavní chod Snadné Americká Vánoce Magazín 12/2010
Průměrné hodnocení 3 (15)

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Buffalo wings
Buffalo wings
Buffalo wings
Buffalo wings
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Pikantní kuřecí křídla
Pikantní kuřecí křídla
Pikantní kuřecí křídla
Pikantní kuřecí křídla
Pečené brambory s fazolkami a...
Pečené brambory s fazolkami a...
Pečené brambory s fazolkami a...
Pečené brambory s fazolkami a...

Inspirujte se podobnými recepty