Můj Albert

S novým věrnostním programem v mobilu ušetříte víc a za zdravé jídlo nejvíc. Sbírejte kredity a vyměňte je za slevu na cokoliv.

Dárková karta

V Albertu si můžete zakoupit kartu, kterou lze nabít libovolnou částkou od 200 Kč do 1500 Kč.


Albert ČR
Recept Nejlepší vánoční krůta

Inspirujte se podobnými recepty

Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Raw ořechovo-kakaové koule
Raw ořechovo-kakaové...
Raw ořechovo-kakaové koule
Raw ořechovo-kakaové koule
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách...
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách se salátem...
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky

Nejlepší vánoční krůta

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Nejlepší vánoční krůta

Hlavní chod Snadné Americká Vánoce Tymián Magazín 12/2010
Průměrné hodnocení 3 (18)

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Přihlaste se k odběru novinek

Vaše registrace už je téměř hotová.
Stačí už jen kliknout na odkaz v e-mailu, který jsme vám právě zaslali.

Inspirujte se podobnými recepty

Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Čokoládové perníčky
Raw ořechovo-kakaové koule
Raw ořechovo-kakaové...
Raw ořechovo-kakaové koule
Raw ořechovo-kakaové koule
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách...
Losos na bylinkách se salátem...
Losos na bylinkách se salátem...
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky
Naše šunkofleky

Inspirujte se podobnými recepty