
Nejlepší vánoční krůta
Ingredience
1x | cca 5kg krůta |
nádivka | |
3 | cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka |
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu | |
50 g | másla, změklého |
300 ml | dobrého suchého bílého vína |
1,5 | lžičky soli |
1 | lžička celého zeleného pepře, podrceného |
1 | lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku |
300 ml | dobrého bílého vína |
600 ml | zeleninového vývaru |
2 | lžíce rybízové marmelády |
Postup přípravy
1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.