×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Nejlepší vánoční krůta

Inspirujte se podobnými recepty

Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Marokánky
Marokánky
Marokánky
Marokánky
Ořechové košíčky s polevou
Ořechové košíčky s...
Ořechové košíčky s polevou
Ořechové košíčky s polevou
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...

Nejlepší vánoční krůta

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Nejlepší vánoční krůta

Hlavní chod Snadné Americká Vánoce Tymián Magazín 12/2010
Průměrné hodnocení 3 (16)
Sbírejte body a nechejte vyrůst jaro u vás doma

Co budete potřebovat

1x cca 5kg krůta
nádivka
3 cibule, oloupané, nakrájené na silnější kolečka
velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu
50 g másla, změklého
300 ml dobrého suchého bílého vína
1,5 lžičky soli
1 lžička celého zeleného pepře, podrceného
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu Na omáčku
300 ml dobrého bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to?

1. Pánev rozpalte na středním plameni, vložte 50 g másla a nechte rozpustit, přidejte nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékejte. Přidejte oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékejte doměkka a dozlatova. Pánev sejměte z ohně, přidejte 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmíchejte i 1 hrst sušených meruněk, nahrubo nasekaných. Do úplně studené směsi dejte strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nádivkou můžete naplnit krůtu nebo ji upečte zvlášť v pekáčku.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Krůtu omyjte a osušte, nadzvedněte kůži u krku a do otvoru napěchujte nádivku (zbylou můžete upéct v pekáčku). Opatrně sepněte dvěma špejlemi. Krůtu zvažte a vypočítejte, jak dlouho ji budete péct - každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a bylinky, pak svažte nohy.
3. Zbývající cibuli i bylinky rozprostřete na dno pekáčku a navrch posaďte krůtu. Prsa potřete máslem. Do pekáčku nalijte víno, přikryjte fólií a pečte podle výpočtu. Je-li třeba, podlévejte trochou vody. Smíchejte sůl, pepř a tymián. Třicet minut před koncem pečení odklopte alobal, krůtu znovu potřete máslem, posypte ochucenou solí a dopečte dozlatova.
4. Nakonec udělejte omáčku. Krůtu vyndejte z pekáčku, ten dejte na plotnu, přilijte víno a zahřívejte, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidejte i vývar, přiveďte k varu a nechte zhoustnout, pak vmíchejte rybízovou marmeládu a sosík dochuťte solí a pepřem. Krůtu servírujte s rozmarýnovými bramborami a krémovým špenátem.

Inspirujte se podobnými recepty

Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Marokánky
Marokánky
Marokánky
Marokánky
Ořechové košíčky s polevou
Ořechové košíčky s...
Ořechové košíčky s polevou
Ořechové košíčky s polevou
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...
Perníkové krabičky s...

Inspirujte se podobnými recepty

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019

V Albertu se snažíme mít pro vás vždy něco navíc.
Vyberte si u nás jednu z jedenácti bylinek nebo rostlinek a vypěstujte si jaro u vás doma.
Zjistěte, jak pěstovat u sebe v bytě a nejlépe využít v kuchyni

Vytiskněte si herbář s originální ilustrací a využijte ho třeba
jako plakát do vaší kuchyně.

Získejte bylinku v naší sběratelské akci
Minizahrádka
s květináčem
sleva 39 %
15 bodů + 5990 bez bodů 9990

set samozavlažovacího květináče, substrátu a semínek dle výběru
bazalka / oregano / rozmarýn
tymián / majoránka

Konvička 2 l
Různé barevné varianty
sleva 60 %
15 bodů + 1990 bez bodů 4990

plastová konvička vhodná na zalévání rostlin v interiéru i exteriéru

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019