
Dvoupatrový narozeninový dort s čokoládou
Happy birthday! Veselé narozeniny! Ať už slavíte kdekoliv a kdykoliv, bez dortu se řádná narozeninová oslava neobejde. A jak překvapíte s tím dvoupatrovým!
Co budete potřebovat na dvoupatrový narozeninový dort s čokoládou
NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS | |
---|---|
60 g | kakaa |
125 ml | vroucí vody |
125 g | změklého másla |
200 g | krupicového cukru |
1 | sáček vanilkového cukru |
3 | vejce |
160 g | hladké mouky |
2 | lžičky kypřicího prášku |
NA TMAVÝ KRÉM | |
950 ml | smetany ke šlehání |
600 g | hořké čokolády |
120 g | másla |
NA SVĚTLÝ KORPUS | |
375 g | másla |
250 g | krupicového cukru |
5 | vajec |
375 g | hladké mouky |
4 | lžičky kypřicího prášku |
NA SVĚTLÝ KRÉM | |
700 ml | smetany ke šlehání |
700 g | bílé čokolády |
120 g | másla |
200 g | čerstvého ovoce + květy na ozdobu |
Jak udělat dvoupatrový narozeninový dort zdravější
Šlehačku můžete v receptu nahradit přírodním sýrem. Ideální je mascarpone, které váš dort příjemně odlehčí. Snižte množství cukru. Část mouky můžete nahradit moukou pohankovou nebo špaldovou. Kakao vybírejte přírodní, které je zdravější.
Recept jak na dvoupatrový narozeninový dort s čokoládou
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pečicím papírem si vyložte 3 dortové formy o průměru 18 cm anebo pouze jednu vyšší formu a korpus poté rozkrojíte na 3 pláty. V misce smíchejte 60 g kakaa se 125 ml vroucí vody na pastu. Šlehačem vyšlehejte 125 g změklého másla s 200 g krupicového cukru a 1 sáčkem vanilkového cukru do hladké hmoty. Začněte přidávat postupně jedno vejce po druhém a vždy pečlivě zapracujte. Do směsi prosejte 160 g hladké mouky a 2 balení kypřicího prášku. Dobře promíchejte.
- Těsto rozdělte do forem a pečte 20–25 minut. Na zkoušku propíchněte dřevěnou špejlí. Pokud vyjde suchá a čistá, je korpus upečený. Vytáhněte z trouby a nechte 5 minut vychladnout, poté vyjměte z formy. Na tmavý krém svařte 950 ml smetany, 600 g hořké čokolády a 120 g másla. Za stálého míchání vše propojte a nechte vychladit. Vychlazený krém pak elektrickým šlehačem vyšlehejte v nadýchaný krém. Jednotlivé pláty kakaového korpusu spojte vrstvou čokoládového krému. Vrchní část dortu potřete také krémem a ozdobte lesním ovocem. Dejte chladit do lednice.
- Na světlý korpus rozehřejte troubu opět na 180 °C. Vyložte pečicím papírem 3 dortové formy o průměru 22 cm. Průměr musí být o něco větší než u tmavého korpusu. V míse vyšlehejte šlehačem 375 g změklého másla s 250 g krupicového cukru. Postupně zašlehejte 5 vajec, a jakmile je hmota hladká, zapracujte prosátých 375 g hladké mouky se 4 sáčky kypřicího prášku. Rozdělte rovnoměrně do forem a pečte přibližně 25 minut do lehce zlaté barvy. Korpus je hotový, když jej propíchnete špejlí a vyjde ven suchá a čistá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Na světlý krém rozpusťte v kastrolku 700 ml smetany, 700 g bílé čokolády a 120 g másla. Míchejte, dokud se vše nepropojí, nechte vychladit a poté vyšlehejte elektrickým šlehačem do nadýchaného krému. Opět protřete všechny vrstvy korpusu. Vrchní část potřete krémem, posaďte na ni již předpřipravený tmavý dort a vzniklý lem na světlém dortu dozdobte opět ovocem, jedlými květy nebo lístky máty. Grandiózní dort je na světě!
Pomohl vám recept?
137hodnocení4
Co byste o dvoupatrovém narozeninovém dortu s čokoládou měli vědět
Smetana je nejtučnější složkou mléka. Řadíme ji mezi mléčné výrobky. Smetanou ke šlehání mohou být označovány pouze ty, které obsahují více než 30 % tuku. Smetana ke šlehání by měla být v jídelníčku zařazena pouze občas, protože obsahuje nezdravé tuky.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod