
Mrkvový dort s bílým krémem
Ingredience
5 | vajec, bílky a žloutky zvlášť |
1 | sáček vanilkového cukru |
100 g | krupicového cukru |
špetka soli | |
100 g | třtinového cukru |
šťáva z 1 citronu | |
kůra z 1 citronu, nastrouhaná | |
200 g | hladké mouky |
2 | lžičky jedlé sody |
2 | lžičky kypřicího prášku do pečiva |
300 ml | oleje |
500 g | mrkve, nastrouhané najemno |
150 g | vlašských ořechů, jemně mletých |
100 g | mletého kokosu |
máslo a mouka na vymazání formy | |
Na krém | |
---|---|
400 ml | mléka |
1½ | sáčku kokosového pudinkového |
prášku | |
200 g | bílé čokolády, nalámané |
350 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
Postup přípravy
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků, vanilkového a krupicového cukru a soli vyšlehejte sníh. Žloutky s třtinovým cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Sníh i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte ve větší míse. Postupně vmíchávejte mouku prosetou s jedlou sodou a kypřicím práškem, pak ostatní přísady. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 22 cm a v předehřáté troubě pečte 45 minut. Vyndejte z trouby, korpus propíchejte špejlí a nechte 5 minut odstát, pak ho vyklopte z formy a nechte hodinu chladnout.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte hladký hustý pudink. Až začne houstnout, přidejte nalámanou bílou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit a pudink tuhnout. Odstavte a nechte chladnout, občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup a zůstal hebký. Mezitím utřete máslo s cukrem. Až pudink zchladne na pokojovou teplotu, zašlehejte ho po částech do utřeného másla.
Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly, potřete je polovinou krému. Přiklopte a namažte boky i vrch dortu zbylým krémem.