
Vláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami
Mrkvový dort se stal klasikou všech dobrých cukráren a kaváren. Vykouzlete tento vláčný a šťavnatý moučník doma a ozdobte ho jako ten nejlepší cukrář.
Co budete potřebovat na mrkvový dort
400 g | tmavého třtinového cukru |
380 g | hladké mouky |
1 | sáček kypřicího prášku do pečiva |
špetka soli | |
1 | lžička mleté skořice |
1/2 | lžičky mletého muškátového oříšku |
2 | větší hrsti vlašských ořechů |
240 ml | slunečnicového oleje |
3 | vejce |
180 ml | zakysané smetany |
1 | lžička jemně nasekané pomerančové kůry |
600 g | mrkve, oloupané, nastrouhané máslo a mouka na formu |
Na polevu a ozdobu: | |
---|---|
75 g | másla |
375 g | smetanového sýru Philadelphia |
155 g | moučkového cukru |
2 | lžičky vanilkového extraktu marcipán, oranžový a zelený na tvorbu mrkviček |
Jak udělat mrkvový dort zdravější
- Slunečnicový olej nahraďte olejem řepkovým, který má výhodné složení mastných kyselin (omega-3 a omega-6). Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, na rozdíl od omega-6 mastných kyselin.
- Třtinový cukr nahraďte čekankovým sirupem a medem.
- Na polevu použijte menší množství cukru nebo jej opět nahraďte čekankovým sirupem.
Alergeny
Vejce a výrobky z nich
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek
Skořápkové plody
Recept jak na mrkvový dort
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
- Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
- Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
- Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.
Pomohl vám recept?
254hodnocení4
Co byste o mrkvovém dortu měli vědět
Mrkev je bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích. Z tohoto důvodu je vždy pro lidský organismus prospěšnější, když ji tepelně upravíme. Ideálně v kombinaci s olejem. Poté se lépe vstřebávají vitaminy rozpustné v tucích.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod