Vláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami
Co budete potřebovat na mrkvový dort
400 g | tmavého třtinového cukru |
380 g | hladké mouky |
1 | sáček kypřicího prášku do pečiva |
špetka soli | |
1 | lžička mleté skořice |
1/2 | lžičky mletého muškátového oříšku |
2 | větší hrsti vlašských ořechů |
240 ml | slunečnicového oleje |
3 | vejce |
180 ml | zakysané smetany |
1 | lžička jemně nasekané pomerančové kůry |
600 g | mrkve, oloupané, nastrouhané máslo a mouka na formu |
Na polevu a ozdobu: | |
---|---|
75 g | másla |
375 g | smetanového sýru Philadelphia |
155 g | moučkového cukru |
2 | lžičky vanilkového extraktu marcipán, oranžový a zelený na tvorbu mrkviček |
Jak udělat mrkvový dort zdravější
- Slunečnicový olej nahraďte olejem řepkovým, který má výhodné složení mastných kyselin (omega-3 a omega-6). Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, na rozdíl od omega-6 mastných kyselin.
- Třtinový cukr nahraďte čekankovým sirupem a medem.
- Na polevu použijte menší množství cukru nebo jej opět nahraďte čekankovým sirupem.
Alergeny
Recept jak na mrkvový dort
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
- Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
- Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
- Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.
Co byste o mrkvovém dortu měli vědět
Mrkev je bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích. Z tohoto důvodu je vždy pro lidský organismus prospěšnější, když ji tepelně upravíme. Ideálně v kombinaci s olejem. Poté se lépe vstřebávají vitaminy rozpustné v tucích.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY