
Máslová dušená mrkev jako od maminky
Dušená mrkvička je recept plný nostalgie, ale také zdraví. Mrkev je totiž nabitá vitaminy, které se lépe vstřebávají právě díky tuku. Je čas vrátit se k tradicím a jíst každý den o trošku lépe!

Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Mrkev 700 g
- Mouka hladká 1 plž
- Cukr krupicový 1/2 člž
- Sůl 1/2 člž
- Máslo 50 g
- Mrkev 700 g
- Mouka hladká 1 plž
- Cukr krupicový 1/2 člž
- Sůl 1/2 člž
Příprava
- 1Omyjte a očistěte 700 g mrkve a nakrájejte ji na stejně široká kolečka, přibližně 3 mm.
- 2Do hlubší pánve nebo hrnce vložte 50 g másla a nechte je rozpustit na středně silném plameni. Přidejte nakrájenou mrkev a opékejte přibližně 10 minut. Poté zaprašte lžící hladké mouky a chvíli společně opékejte.
- 3Poté vlijte 300 ml vody, promíchejte a nechte probublávat přibližně 15 minut, dokud není mrkev měkká.
- 4Na závěr ochuťte ½ lžičky cukru a ½ lžičky soli. Dušená mrkev chutná skvěle s vařenými bramborami a dušeným hovězím masem. Oběd nebo večeře, která chutná a zároveň pozitivně podporuje zdraví, je na stole.
- 1Omyjte a očistěte 700 g mrkve a nakrájejte ji na stejně široká kolečka, přibližně 3 mm.
- 2Do hlubší pánve nebo hrnce vložte 50 g másla a nechte je rozpustit na středně silném plameni. Přidejte nakrájenou mrkev a opékejte přibližně 10 minut. Poté zaprašte lžící hladké mouky a chvíli společně opékejte.
- 3Poté vlijte 300 ml vody, promíchejte a nechte probublávat přibližně 15 minut, dokud není mrkev měkká.
- 4Na závěr ochuťte ½ lžičky cukru a ½ lžičky soli. Dušená mrkev chutná skvěle s vařenými bramborami a dušeným hovězím masem. Oběd nebo večeře, která chutná a zároveň pozitivně podporuje zdraví, je na stole.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o mrkvi měli vědět Mrkev obsahuje velké množství karotenoidů, které se v těle přeměňují na vitamin A. Karotenoidy mají antioxidační účinky. Za oranžovou barvou mrkve je beta-karoten. Mrkev by měla být podávána v kombinaci s tukem, protože díky tomu dochází k lepšímu vstřebávání vitaminů.Jak udělat máslovou dušenou mrkev zdravější Na opékání mrkve je vhodné použít přepuštěné máslo ghí nebo kvalitní řepkový olej. Pokud si mrkev potřebujete přisladit, tak cukr nahraďte čekankovým sirupem.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.