Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVánočka s datlemi
Albert logoAlbert logo
  • Vánočka s datlemi

Vánočka s datlemi

Vánočka s datlemi
Snadné
31-45 minut
5/5
Česká
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Droždí čerstvé 1/2 ks
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Cukr moučkový 1/3 hrn.
  • Mouka hladká 1 hrn.
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Mléko 1 hrn.
  • Mouka polohrubá 1 g
  • Datle 200 g
  • Mandle plátky 1/2 hrn.
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 80 g
  • Droždí čerstvé 1/2 ks
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Cukr moučkový 1/3 hrn.
  • Mouka hladká 1 hrn.
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Mléko 1 hrn.
  • Mouka polohrubá 1 g
  • Datle 200 g
  • Mandle plátky 1/2 hrn.
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 80 g

Příprava

1
Rozmačkejte droždí, přidejte do něj lžičku cukru, tři lžíce vlažného mléka, špetku mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2
V míse utřete změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidejte prosátou hladkou a polohrubou mouku, sůl, kvásek a zhruba 3/4 hrnku vlažného mléka smíchané s prošlehaným vejcem (část vejce si schovejte na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku míchejte vařečkou v míse.
3
Jakmile se začne těsto spojovat, přidejte datle nakrájené na kousky a polovinu mandlových plátků. Těsto přendejte na vál a ručně propracujte, dokud nebude vláčné. Poté ho přendejte zpět do mísy, poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.
4
Troubu předehřejte na 180 °C.
5
Po vykynutí upleťte vánočku, potřete ji zbylým vejcem promíchaným se lžící mléka, posypte zbytkem mandlových plátků a nechte ještě 20 minut kynout. Vánočku pečte, dokud nezezlátne, potom ji na dvou místech kolmo propíchněte špejlí, aby držela pohromadě. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 40 minut.
1
Rozmačkejte droždí, přidejte do něj lžičku cukru, tři lžíce vlažného mléka, špetku mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2
V míse utřete změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidejte prosátou hladkou a polohrubou mouku, sůl, kvásek a zhruba 3/4 hrnku vlažného mléka smíchané s prošlehaným vejcem (část vejce si schovejte na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku míchejte vařečkou v míse.
3
Jakmile se začne těsto spojovat, přidejte datle nakrájené na kousky a polovinu mandlových plátků. Těsto přendejte na vál a ručně propracujte, dokud nebude vláčné. Poté ho přendejte zpět do mísy, poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.
4
Troubu předehřejte na 180 °C.
5
Po vykynutí upleťte vánočku, potřete ji zbylým vejcem promíchaným se lžící mléka, posypte zbytkem mandlových plátků a nechte ještě 20 minut kynout. Vánočku pečte, dokud nezezlátne, potom ji na dvou místech kolmo propíchněte špejlí, aby držela pohromadě. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 40 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 02.10.2024 do 08.10.2024

Platný ještě 3 dny

Od 02.10.2024 do 08.10.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.