
Mangový salát nộm xoài
Ingredience
1 | mango |
1 | mrkev |
1/2 | okurky |
hrst mungo klíčků | |
hrst čerstvé máty | |
hrst čerstvého koriandru | |
1 | lžíce sezamového oleje |
300 g | krevet |
2 | stroužky česneku |
1 cm | zázvoru |
1 | chilli paprička |
40 ml | rybí omáčky |
sůl, pepř | |
60 ml | horké vody |
1 | limeta |
30 g | třtinového cukru |
1 | lžička sezamu |
150 g | nesolených arašídů |
Postup přípravy
1. Oloupané mango, mrkev a okurku nakrájejte na tenké nudličky a dejte do mísy.
2. Přidejte mungo klíčky, nahrubo nasekanou mátu a koriandr.
3. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte celé krevety, plátky oloupaného stroužku česneku, najemno nasekaný zázvor a půlku chilli papričky a vše krátce orestujte, asi 3 minuty. Dochuťte 10 ml rybí omáčky, solí a pepřem.
4. Připravený mangový salát zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním horké vody, 30 ml rybí omáčky, šťávy z jedné limety, třtinového cukru, najemno nasekaného stroužku česneku a půlky chilli papričky. Vše promíchejte se sezamem a dochuťte solí a pepřem.
5. Arašídy opražte krátce nasucho v pánvi, nechte vychladnout a poté je nadrťte na větší kousky. Na salát naservírujte krevety a zasypte arašídy.