
Mandlové koláčky s krémem a džemem
Ingredience
70 g | mandlí, oloupaných |
150 g | másla, změklého |
80 g | moučkového cukru |
50 g | jemného krupicového |
cukru | |
2 | lžíce strouhané kůry |
z citronu | |
100 g | hladké mouky |
35 g | kukuřičného škrobu |
Na náplň | |
---|---|
100 ml | mléka |
½ | sáčku vanilkového pudinku |
1 | vanilkový lusk |
75 g | másla |
75 g | moučkového cukru |
malinový, rybízový nebo | |
jahodový džem | |
ovoce a cukr k podávání |
Postup přípravy
Oloupané mandle rozdrťte v mixéru na co nejjemnější moučku. Máslo, moučkový a krupicový cukr a citronovou kůru ušlehejte do nadýchaného krému. Teprve pak přisypejte mandle, mouku a škrob a vypracujte hladké těsto. Vyválejte z něj váleček, zabalte ho do fólie a nechte hodinu chladit v lednici. Předehřejte troubu na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na půlcentimetrový plát a vykrajujte kolečka o průměru 7 centimetrů. Na plech je dávejte od sebe aspoň 1,5 centimetru – při pečení se roztáhnou. Pečte je 12–14 minut do světle zlaté barvy. Nechte vychladnout na plechu. Připravte náplň. V mléku rozmíchejte pudinkový prášek. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka vyškrabejte do mléka. Vlijte do kastrolu a uvařte podle návodu na obalu hustý pudink. Přikryjte ho potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup. Nechte vychladnout. V misce ušlehejte z másla a cukru krém a vmíchejte do něj pudink. Krémem v cukrářském sáčku vykružte na polovinu sušenek kolečko, doprostřed dejte lžičku džemu a přiklopte druhou sušenkou. Koláčky nechte v chladu ztuhnout. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvým ovocem.