Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

30 g droždí
250 ml mléka
1 lžička cukru
500 g polohrubé mouky
50 g másla, rozpuštěného
sůl
1 vejce + 1 žloutek
mák
Na marmeládu
1 kg zralých, případně lehce přezrálých meruněk
650 g krupicového cukru
½ lžičky kyseliny citronové
pár kapek likéru Grand Marnier

Postup přípravy

Z droždí, 1 lžíce mléka a cukru udělejte kvásek, nechte ho 10 minut vzejít. Mouku nasypte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek, vlijte kvásek, zbylé mléko, máslo, špetku soli a 1 vejce a vypracujte těsto. Nechte ho 1 hodinu kynout, nebo dokud nezdvojnásobí objem. Pak z něj odebírejte a tvořte copy, po třech splétejte a tvořte asi 15–20 cm dlouhé pletýnky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte asi 15 minut kynout, potřete žloutkem a posypte mákem. Pečte zprudka při 200 °C do zlatova. Podávejte s marmeládou.
Meruňky na marmeládu vypeckujte a na­hrubo pokrájejte, dejte do hrnce, přisypte cukr a kyselinu a vařte asi 10–15 minut. Větší kusy ovoce rozmačkejte. Plňte do vy­mytých, suchých sklenic. Každou zakáp­něte likérem Grand Marnier, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Pomohl vám recept?
1hodnocení5

Další videorecepty