
Vegetariánské maki sushi
Postup přípravy
Maki sushi je jedním z nejoblíbenějších druhů. Zde je recept na jeho vegetariánskou verzi:
Nejprve si uvařte sushi rýži:
1) Rýži několikrát propláchněte v sítku pod proudem studené vody. Hotoví budete, až bude ze sítka odtékat čirá voda. Trvat to může klidně 2–3 minuty.
2) Pak dejte rýži do hrnce, zalijte ji 750 ml vody a přiveďte k varu.
3) Snižte plamen a přiklopené vařte 10 minut. Pak sejměte z plotny a nechte dalších 10 minut stát.
4) Smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, aby se vše rozpustilo.
5) Pak směs přilijte k rýži a opatrně promíchejte.
6) Nakonec rýži přendejte na plech a nechte ji zcela zchladnout.
A pokračujte dále:
7) Oloupanou mrkev a celer, dále papriku a cibulku nakrájejte na tenké dlouhé nudličky.
8) Na jeden plát řasy nori položený na bambusové podložce rovnoměrně rozvrstvěte ¼ rýže – u jednoho okraje nechte 3 cm volné a potřete je vodou.
9) Na protilehlý okraj vložte ¼ veškeré zeleniny.
10) Pomocí podložky sushi zarolujte. Zopakujte se zbylými ingrediencemi.
11) Každou rolku nakrájejte na 4 kolečka.