
Letní ovoce s madlenkami a krémem
Ingredience
750 g | směsi letního ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz, ostružiny) |
2 | lžíce likéru Cassis nebo třešňovice |
5 | lžic sladkého bílého vína (např. slámového) |
2 | lžíce krupicového cukru |
300 ml | tučné smetany ke šlehání |
moučkový cukr k posypání | |
Na madlenky: | |
---|---|
100 g | hladké mouky + na poprášení |
100 g | krupicového cukru |
100 g | másla + na vymazání formiček |
1 | vejce + 1 bílek |
1 | lžíce medu |
1 | lžička vanilkového extraktu |
Postup přípravy
1. Nejprve upečte madlenky. Troubu předehřejte na 190 °C a máslem vymažte 12 formiček na medvědí tlapičky a lehce je poprašte moukou. Pak smíchejte mouku a cukr. V jiné míse vidličkou prošlehejte máslo, vaječný žloutek, med a vanilkový extrakt. Bílky ušlehejte dotuha. Pak postupně přidávejte máslovou směs ke směsi suchých ingrediencí a vše spojte, nakonec postupně vmíchávejte bílky. Vzniklé těsto rozdělte do formiček a pečte deset až dvanáct minut dozlatova. Pár minut nechte zchladnout ve formičkách, pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
2. Ovoce očistěte, a je-li potřeba, odstopkujte ho a dejte do servírovací mísy. Přilijte likér a opatrně promíchejte. Bílé víno smíchejte s cukrem, poté vlijte smetanu a ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte do polotuha. Přendejte do misky a podávejte společně: ovoce se smetanou a madlenkami.