1
Rozmixujte 800 g nakrájených a očištěných jahod. Posypte je 375 g cukru krupice a přidejte nastrouhanou kůru a 2 lžíce šťávy z citronu. Důkladně promíchejte a vlijte do hrnce. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat 20 minut.
2
Poté zkuste test želírování na polévkové lžíci. Namočte ji v džemu a nechte trochu vychladnout. Džem by měl na lžíci držet takzvaně pohromadě, neměl by moc rychle kapat.
3
V zavařovacím hrnci přiveďte vodu k 95 °C. Sklenice si připravte na složenou utěrku a plňte přibližně 3 cm pod okraj. Uzavřete, vložte do hrnce a zavařujte 10 minut. Vypněte sporák a nechte ještě 5 minut v hrnci dojít.
4
Pomocí utěrky nebo kleští sklenice vyjměte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Jahodový džem chutná na krajících chleba i lívancích.
1
Rozmixujte 800 g nakrájených a očištěných jahod. Posypte je 375 g cukru krupice a přidejte nastrouhanou kůru a 2 lžíce šťávy z citronu. Důkladně promíchejte a vlijte do hrnce. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat 20 minut.
2
Poté zkuste test želírování na polévkové lžíci. Namočte ji v džemu a nechte trochu vychladnout. Džem by měl na lžíci držet takzvaně pohromadě, neměl by moc rychle kapat.
3
V zavařovacím hrnci přiveďte vodu k 95 °C. Sklenice si připravte na složenou utěrku a plňte přibližně 3 cm pod okraj. Uzavřete, vložte do hrnce a zavařujte 10 minut. Vypněte sporák a nechte ještě 5 minut v hrnci dojít.
4
Pomocí utěrky nebo kleští sklenice vyjměte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Jahodový džem chutná na krajících chleba i lívancích.