
Lentilková louka
Ingredience
4 | středně velká vejce |
špetka soli | |
1 | vanilkový cukr |
100 g | moučkového cukru |
100 g | hladké mouky |
50 g | solamylu |
1 | lžička prášku do pečiva |
hrubá mouka na formu | |
2 | sáčky mandlového pudinkového prášku |
500 ml | mléka |
250 g | másla + na formu |
8 | lžic krupicového cukru |
zelená potravinářská barva | |
350 g | jahod, nakrájených na kousky |
3 | balení lentilek |
Postup přípravy
1. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte 4 lžíce studené vody, špetku soli a ušlehejte
je do tuha. Pak k bílkům přimíchejte oba cukry a po jednom zašlehejte žloutky. Mouku přesejte do mísy, přisypte solamyl a prášek do pečiva a pak směs postupně přidejte k vejcím.
2. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a pak
do ní vlijte těsto. Pečte při 175 °C zhruba pětadvacet minut. Vyndejte z trouby. Zchladlý korpus vodorovně rozkrojte.
3. Pudinkové prášky nasypte do většího hrnku a rozmíchejte je v troše mléka. Zbývající
mléko přiveďte k varu, pak k němu vlijte rozmíchaný prášek a vařte do zhoustnutí. Nechte zcela zchladnout, přimíchejte změklé máslo a krupicový cukr. Nakonec zabarvěte pár kapkami zeleného barviva. Polovinu krému dejte stranou. Do druhé poloviny vmíchejte jahody nakrájené na kousky. Krém ochucený jahodami dejte na spodní díl korpusu, přiklopte druhou částí korpusu a pak boky i vršek dortu potřete druhou polovinou krému. Ozdobte lentilkami.