Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1 velký květák (asi 1,3 kg
1 velká brambora
1 středně velká cibule
25 g másla
4 lžíce olivového oleje
1,2 l kuřecího či zeleninového vývaru
600 ml plnotučného mléka
sůl
pepř
150 ml husté smetany ke šlehání
250 g hub – malých hříbků a lišek
1–2 lžíce pažitky

Postup přípravy

1. Květák, kousky brambory a cibuli vsypte do velkého hrnce, přidejte máslo a polovinu oleje. Dejte na mírný plamen, promíchejte a počkejte, až obsah hrnce lehce zasyčí, pak přiklopte, snižte plamen na minimum a za občasného promíchání nechte 10 minut dusit. Zelenina by měla lehce změknout, ale nepřipalovat se.
2. Přilijte vývar, přiveďte k varu, vlijte mléko a opět přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete a nechte odklopené probublávat 10–15 minut. Poté přilijte polovinu smetany, vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vlijte zbylou smetanu, dochuťte solí a pepřem a zahřejte.
3. Očištěné houby osušte, odřízněte jim nohy a dozlatova opečte na zbylém oleji. Podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte s houbami, posypanou pažitkou.

Pomohl vám recept?
5hodnocení5

Další videorecepty