Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKřupavé a pikantní španělské churros
Albert logoAlbert logo

Křupavé a pikantní španělské churros

Pokud jste milovníci sladkého a navíc pálivého, tak vás churros, tradiční španělský dezert, nadchne a na podzim a zimu také pořádně rozpálí.
Křupavé a pikantní španělské churros
Snadné
31-45 minut
2/5
Mexická
Oslava
Dezert

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 120 g
  • Mléko 125 ml
  • Sůl
  • Mouka hladká 250 g
  • Vejce 4 ks
  • Olej řepkový 600 ml
  • Skořice mletá 1 člž
  • Cukr krupicový 140 g
  • Čokoláda hořká 100 g
  • Chilli vločky 1/2 člž
  • Olej slunečnicový 1 plž
  • Máslo 120 g
  • Mléko 125 ml
  • Sůl
  • Mouka hladká 250 g
  • Vejce 4 ks
  • Olej řepkový 600 ml
  • Skořice mletá 1 člž
  • Cukr krupicový 140 g
  • Čokoláda hořká 100 g
  • Chilli vločky 1/2 člž
  • Olej slunečnicový 1 plž
Alergeny
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Sójové boby a výrobky z nichSójové boby a výrobky z nich
  • Příprava

    1
    V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.     
    2
    Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.     
    3
    Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.     
    4
    Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta.
    1
    V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.     
    2
    Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.     
    3
    Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.     
    4
    Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta.

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o křupavých pikantních churros měli vědět
      Chilli papričky za svou pálivost vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují ale i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Jsou bohaté na vitamin A.
    • Jak udělat křupavé a pikantní churros zdravější
      Pokud chcete, aby churros byly méně tučné, tak přidejte do těsta rovnou lžíci rumu. Vytažené churros z oleje odložte na papírovou utěrku a nechte přebytečný olej okapat. Až poté obalujte v cukru smíchaném se skořicí.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 7 dní

    Od 25.09.2024 do 01.10.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 04.09.2024 do 01.10.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 25.09.2024 do 01.10.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 04.09.2024 do 01.10.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.