
Křupavé a pikantní španělské churros
Pokud jste milovníci sladkého a navíc pálivého, tak vás churros, tradiční španělský dezert, nadchne a na podzim a zimu také pořádně rozpálí.

Snadné
31-45 minut
2/5
Mexická
Oslava
Dezert
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 120 g
- Mléko 125 ml
- Sůl
- Mouka hladká 250 g
- Vejce 4 ks
- Olej řepkový 600 ml
- Skořice mletá 1 člž
- Cukr krupicový 140 g
- Čokoláda hořká 100 g
- Chilli vločky 1/2 člž
- Olej slunečnicový 1 plž
- Máslo 120 g
- Mléko 125 ml
- Sůl
- Mouka hladká 250 g
- Vejce 4 ks
- Olej řepkový 600 ml
- Skořice mletá 1 člž
- Cukr krupicový 140 g
- Čokoláda hořká 100 g
- Chilli vločky 1/2 člž
- Olej slunečnicový 1 plž
Příprava
- 1V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.
- 2Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.
- 3Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.
- 4Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta.
- 1V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.
- 2Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.
- 3Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.
- 4Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o křupavých pikantních churros měli vědět Chilli papričky za svou pálivost vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují ale i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Jsou bohaté na vitamin A.Jak udělat křupavé a pikantní churros zdravější Pokud chcete, aby churros byly méně tučné, tak přidejte do těsta rovnou lžíci rumu. Vytažené churros z oleje odložte na papírovou utěrku a nechte přebytečný olej okapat. Až poté obalujte v cukru smíchaném se skořicí.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.