
Krémové kroupové rizoto s kořenovou zeleninou a hlívou

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Veganské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 2 plž
- Olej olivový 1 plž
- Kroupy ječné 300 g
- Hlíva ústřičná 150 g
- Celer 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Cibule šalotka 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Bílé víno 150 ml
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Majoránka sušená 1 člž
- Sůl
- Pepř
- Máslo 2 plž
- Olej olivový 1 plž
- Kroupy ječné 300 g
- Hlíva ústřičná 150 g
- Celer 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Cibule šalotka 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Bílé víno 150 ml
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Majoránka sušená 1 člž
- Sůl
- Pepř
Příprava
- 1Ve studené vodě propláchněte 300 g krup a poté je nechte přibližně 3 hodiny namáčet.
- 2Na rozpálené hluboké pánvi rozpusťte lžíci rostlinné alternativy másla a lžíci olivového oleje a přidejte na drobné kousky nakrájený celer i mrkve. Po 5 minutách přidejte 150 g nakrájené hlívy ústřičné a 2 oloupané a nadrobno nasekané šalotky. Opékejte vše 5 minut. Poté prolisujte 2 stroužky oloupaného česneku a přidejte je do pánve. Vlijte také 150 ml bílého vína a nechte odpařit alkohol.
- 3Pak sceďte kroupy, vsypte je na pánev k ostatním ingrediencím a promíchejte. Připravte si 600 ml vody, kterou vždy po jedné naběračce přilévejte do krup. Nechte je, aby tekutinu absorbovaly, a tak pokračujte, dokud vodu nezapracujete všechnu.
- 4Na závěr přidejte lístky ze 4 snítek tymiánu a lžičku sušené majoránky promnuté v prstech a přidejte lžíci rostlinné alternativy másla. Osolte, opepřete a naservírujte na talíře. Ozdobte plátky mrkví oglazovaných na pánvi s rostlinnou alternativou másla a nasucho opečenou hlívou. Ideální podzimní večeře.
- 1Ve studené vodě propláchněte 300 g krup a poté je nechte přibližně 3 hodiny namáčet.
- 2Na rozpálené hluboké pánvi rozpusťte lžíci rostlinné alternativy másla a lžíci olivového oleje a přidejte na drobné kousky nakrájený celer i mrkve. Po 5 minutách přidejte 150 g nakrájené hlívy ústřičné a 2 oloupané a nadrobno nasekané šalotky. Opékejte vše 5 minut. Poté prolisujte 2 stroužky oloupaného česneku a přidejte je do pánve. Vlijte také 150 ml bílého vína a nechte odpařit alkohol.
- 3Pak sceďte kroupy, vsypte je na pánev k ostatním ingrediencím a promíchejte. Připravte si 600 ml vody, kterou vždy po jedné naběračce přilévejte do krup. Nechte je, aby tekutinu absorbovaly, a tak pokračujte, dokud vodu nezapracujete všechnu.
- 4Na závěr přidejte lístky ze 4 snítek tymiánu a lžičku sušené majoránky promnuté v prstech a přidejte lžíci rostlinné alternativy másla. Osolte, opepřete a naservírujte na talíře. Ozdobte plátky mrkví oglazovaných na pánvi s rostlinnou alternativou másla a nasucho opečenou hlívou. Ideální podzimní večeře.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.