
Knedlo vepřo zelo
Ingredience
1–1,5 kg | vepřové krkovice |
sůl, pepř | |
1 | lžička mletého kmínu |
4–6 | stroužků česneku, utřených |
2 | větší cibule |
100 g | sádla |
1 | lžíce hladké mouky |
Na zelí: | |
---|---|
2 | sáčky (po 500 g) kysaného zelí |
3 | lžíce sádla |
200 g | slaniny, na malé kostičky |
2–3 | cibule |
kmín, cukr, sůl na dochucení | |
hladká mouka na zaprášení | |
Na knedlíky: | |
900 g | hrubé mouky |
42 g | droždí |
2 | vejce + 2 žloutky |
sůl | |
250 ml | vlažného mléka |
2–3 | housky |
50 g | másla |
Postup přípravy
1. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny. 2. Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3. Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout. Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
4. Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.