Knedlo vepřo zelo

Náročné Hlavní chod Magazín 10/2011
Náročné Hlavní chod Magazín 10/2011

Ingredience

1–1,5 kg vepřové krkovice
sůl, pepř
1 lžička mletého kmínu
4–6 stroužků česneku, utřených
2 větší cibule
100 g sádla
1 lžíce hladké mouky
Na zelí:
2 sáčky (po 500 g) kysaného zelí
3 lžíce sádla
200 g slaniny, na malé kostičky
2–3 cibule
kmín, cukr, sůl na dochucení
hladká mouka na zaprášení
Na knedlíky:
900 g hrubé mouky
42 g droždí
2 vejce + 2 žloutky
sůl
250 ml vlažného mléka
2–3 housky
50 g másla

Postup přípravy

1. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny. 2. Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3. Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout. Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
4. Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.

Pomohl vám recept?
80hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky