×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Knedlo vepřo zelo

Další recepty a články

Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka...
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát

Knedlo vepřo zelo

Co budete potřebovat

1–1,5 kg vepřové krkovice
sůl, pepř
1 lžička mletého kmínu
4–6 stroužků česneku, utřených
2 větší cibule
100 g sádla
1 lžíce hladké mouky
Na zelí:
2 sáčky (po 500 g) kysaného zelí
3 lžíce sádla
200 g slaniny, na malé kostičky
2–3 cibule
kmín, cukr, sůl na dochucení
hladká mouka na zaprášení
Na knedlíky:
900 g hrubé mouky
42 g droždí
2 vejce + 2 žloutky
sůl
250 ml vlažného mléka
2–3 housky
50 g másla

Jak na to?

1. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny. 2. Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3. Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout. Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
4. Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Knedlo vepřo zelo

Hlavní chod Náročné Česká Zelí Magazín 10/2011
Průměrné hodnocení 4 (42)

Co budete potřebovat

1–1,5 kg vepřové krkovice
sůl, pepř
1 lžička mletého kmínu
4–6 stroužků česneku, utřených
2 větší cibule
100 g sádla
1 lžíce hladké mouky
Na zelí:
2 sáčky (po 500 g) kysaného zelí
3 lžíce sádla
200 g slaniny, na malé kostičky
2–3 cibule
kmín, cukr, sůl na dochucení
hladká mouka na zaprášení
Na knedlíky:
900 g hrubé mouky
42 g droždí
2 vejce + 2 žloutky
sůl
250 ml vlažného mléka
2–3 housky
50 g másla

Jak na to?

1. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny. 2. Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
3. Pusťte se do knedlíků. Do mouky rozdrobte droždí, přidejte vejce, žloutky i sůl a mlékem zadělejte nepříliš tuhé těsto. Nechte na teplém místě pětačtyřicet minut kynout. Housky nakrájejte na kostičky, pokropte je rozpuštěným máslem a vmíchejte do vykynutého těsta. Z těsta udělejte dvě šišky, vložte je do vroucí osolené vody a dvacet až pětadvacet minut vařte (v polovině vaření knedlíky obraťte). Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je nakrájejte nití.
4. Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Zelné karbanátky
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát
Křupavý zelný salát

Inspirujte se podobnými recepty