×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Recept Karamelový dort

Další recepty a články

Burger z červené čočky
Burger z červené...
Burger z červené čočky
Burger z červené čočky
Crostini s glazovaným...
Crostini s glazovaný...
Crostini s glazovaným...
Crostini s glazovaným...
Farmářský salát
Farmářský salát
Farmářský salát
Farmářský salát
Hosomaki
Hosomaki
Hosomaki
Hosomaki

Karamelový dort

Co budete potřebovat

525 g másla, změklého + na vymazání
180 ml javorového sirupu
100 g jemného krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g třtinového cukru
7 vajec
560 g hladké mouky
lžičky kypřicího prášku
80 ml mléka
150 g tmavé čokolády, nasekané najemno
2 lžičky slunečnicového oleje
Na karamelový krém
440 g krupicového cukru
250 ml smetany na vaření
500 g másla, změklého

Jak na to?

Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut; zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.

Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Karamelový dort

Snadné Pečení Magazín 11/2015
Průměrné hodnocení 3.8 (12)

Co budete potřebovat

525 g másla, změklého + na vymazání
180 ml javorového sirupu
100 g jemného krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g třtinového cukru
7 vajec
560 g hladké mouky
lžičky kypřicího prášku
80 ml mléka
150 g tmavé čokolády, nasekané najemno
2 lžičky slunečnicového oleje
Na karamelový krém
440 g krupicového cukru
250 ml smetany na vaření
500 g másla, změklého

Jak na to?

Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut; zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Burger z červené čočky
Burger z červené čočky
Burger z červené čočky
Burger z červené čočky
Crostini s glazovaným...
Crostini s glazovaným...
Crostini s glazovaným...
Crostini s glazovaným...
Farmářský salát
Farmářský salát
Farmářský salát
Farmářský salát
Hosomaki
Hosomaki
Hosomaki
Hosomaki

Inspirujte se podobnými recepty