Karamelový dort
Co budete potřebovat
Jak na to?
Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut; zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Karamelový dort
Co budete potřebovat
Jak na to?
Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut; zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio