
Kapří polévka ctí tradice

Snadné
Více než 60 minut
5/5
Vánoce
Polévka
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 250 g
- Voda 2,5 l
- Kapr hlava 3 ks
- Sůl
- Jikry a mlíčí 400 g
- Mrkev 3 ks
- Celer 1/2 ks
- Petržel 2 ks
- Krupice 100 g
- Muškátový oříšek
- Houska 4 ks
- Petrželka čerstvá 3 snít.
- Máslo 250 g
- Voda 2,5 l
- Kapr hlava 3 ks
- Sůl
- Jikry a mlíčí 400 g
- Mrkev 3 ks
- Celer 1/2 ks
- Petržel 2 ks
- Krupice 100 g
- Muškátový oříšek
- Houska 4 ks
- Petrželka čerstvá 3 snít.
Příprava
- 1Hlavy zbavte žaber a očí, podélně je rozkrojte na 2 poloviny a dejte vařit do 1 ½ litru osolené vody na 30 minut. Ve druhém hrnci vařte vnitřnosti v 1 litru osolené vody 15 minut.
- 2Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci rozehřejte 40 g másla a orestujte v něm nakrájenou zeleninu.
- 3Připravte jíšku na zahuštění polévky. Ve čtvrtém kastrůlku rozpusťte 60 g másla a lehce na něm opražte krupici.
- 4Uvařené vnitřnosti nalijte i s vodou do hrnce s orestovanou zeleninou a pak do něj sceďte i vývar z hlav. Z hlav oberte maso a vložte do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
- 5Do připravené jíšky přimíchejte 2 lžíce vody a přes jemné síto ji propasírujte do hrnce s polévkou.
- 6Provařte, přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti dosolte a nakonec posypte nasekanou petrželkou.
- 7Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a na mírném ohni na něm dozlatova opečte housky nakrájené na kostičky. Při servírování je dejte zvlášť do misky.
- 1Hlavy zbavte žaber a očí, podélně je rozkrojte na 2 poloviny a dejte vařit do 1 ½ litru osolené vody na 30 minut. Ve druhém hrnci vařte vnitřnosti v 1 litru osolené vody 15 minut.
- 2Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci rozehřejte 40 g másla a orestujte v něm nakrájenou zeleninu.
- 3Připravte jíšku na zahuštění polévky. Ve čtvrtém kastrůlku rozpusťte 60 g másla a lehce na něm opražte krupici.
- 4Uvařené vnitřnosti nalijte i s vodou do hrnce s orestovanou zeleninou a pak do něj sceďte i vývar z hlav. Z hlav oberte maso a vložte do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
- 5Do připravené jíšky přimíchejte 2 lžíce vody a přes jemné síto ji propasírujte do hrnce s polévkou.
- 6Provařte, přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti dosolte a nakonec posypte nasekanou petrželkou.
- 7Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a na mírném ohni na něm dozlatova opečte housky nakrájené na kostičky. Při servírování je dejte zvlášť do misky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.