
Kapří polévka ctí tradice
Postup přípravy
1. Hlavy zbavte žaber a očí, podélně je rozkrojte na 2 poloviny a dejte vařit do 1 ½ litru osolené vody na 30 minut. Ve druhém hrnci vařte vnitřnosti v 1 litru osolené vody 15 minut.
2. Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velkém hrnci rozehřejte 40 g másla a orestujte v něm nakrájenou zeleninu.
3. Připravte jíšku na zahuštění polévky. Ve čtvrtém kastrůlku rozpusťte 60 g másla a lehce na něm opražte krupici.
4. Uvařené vnitřnosti nalijte i s vodou do hrnce s orestovanou zeleninou a pak do něj sceďte i vývar z hlav. Z hlav oberte maso a vložte do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
5. Do připravené jíšky přimíchejte 2 lžíce vody a přes jemné síto ji propasírujte do hrnce s polévkou.
6. Provařte, přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti dosolte a nakonec posypte nasekanou petrželkou.
7. Zbylé máslo rozpusťte na pánvi a na mírném ohni na něm dozlatova opečte housky nakrájené na kostičky. Při servírování je dejte zvlášť do misky.