
Kachní prsa s batátovým pyré
Ingredience
80 g | vlašských ořechů |
50 g | sušených hub |
60 g | parmazánu |
8 | snítek čerstvé petrželky |
150 ml | olivového oleje |
50 g | šalotky |
2 | stroužky česneku |
150 ml | vody |
sůl, pepř | |
1 | citron |
500 g | batátů |
1 | brambora |
80 ml | smetany ke šlehání (33 %) |
20 g | másla |
2 | balení kachních prsou |
20 ml | slunečnicového oleje |
1 | červená cibule |
30 g | cukru krupice |
1 | lžíce balzamikového octa |
150 ml | bílého vína Rulandské šedé |
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte houbové pesto. Vlašské ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Nechte vychladnout.
2. Sušené houby namelte v mixéru a odložte stranou.
3. V mixéru rozmixujte parmazán, petržel a opražené ořechy. Přendejte do misky a odložte stranou.
4. V pánvi zahřejte 30 ml oleje a orestujte na něm oloupanou, najemno nakrájenou šalotku a oloupaný, najemno nasekaný česnek. Přidejte polovinu namletého houbového prachu a vodu, krátce povařte, nechte úplně vychladnout a rozmixujte dohladka.
5. Přidejte ½ lžičky soli, zbytek oleje, směs ořechů a parmazánu, pepř a pár kapek citronové šťávy a promíchejte.
6. Batáty a bramboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařte v hrnci doměkka v osolené vodě a sceďte. Dohladka rozmixujte, přilijte smetanu, přidejte máslo a mixujte dohladka.
7. Kachní prsa osolte, opepřete a nařežte kůži. Orestujte zprudka z obou stran na pánvi, začněte se stranou s kůží. Poté nechte dopéct 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
8. Do výpeku v pánvi přilijte olej a orestujte na něm oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte cukr, balzamikový ocet a 10 minut společně oglazujte. Poté zalijte vínem a nechte 20 minut na mírném ohni zredukovat. Přidejte špetku soli a dohladka rozmixujte.
9. Kachní prsa podávejte na vinné omáčce s batátovým pyré a houbovým pestem, posypané zbytkem houbového prachu.