×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Jidáše
nad 60 minut , Dezert , Snadné , Moučníky a koláče , Velikonoce ,

Jidáše

Co budu potřebovat

500 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
250 ml mléka
1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
3 žloutky
kůra z 1 citronu
120 g rozpuštěného másla
žloutek a lžíce mléka na potření
med smíchaný s trochou rumu k podávání

Jak na to?

Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Do tekutiny nasypte droždí, přidejte žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto.
Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.
Z těsta oddělujte kousky asi po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály nebo esíčka. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Tvarohový zajíček

    Dorty nad 60 minut
  • Beránek z piškotového těsta

    Dorty nad 60 minut
  • Mazanec

    Moučníky a koláče nad 60 minut