Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Jidáše

Jidáše

Těsto na velikonoční pečivo se zadělávalo vždy na Zelený čtvrtek - vy se do něj pusťte kdykoliv o Velikonocích.

Ingredience

500 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
250 ml mléka
1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
3 žloutky
kůra z 1 citronu
120 g rozpuštěného másla
žloutek a lžíce mléka na potření
med smíchaný s trochou rumu k podávání

Postup přípravy

Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Do tekutiny nasypte droždí, přidejte žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto.
Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.
Z těsta oddělujte kousky asi po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály nebo esíčka. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu.

Pomohl vám recept?
201hodnocení4

Další videorecepty