
Jarní kuřátko s glazovanou mrkví
Ingredience
4 | plátky toustového chleba |
150 g | anglické slaniny Česká chuť |
1 | šalotka |
2 | vejce Česká chuť |
100 ml | plnotučného mléka Česká chuť |
1 | hrst baby špenátu |
1 | hrst polníčku |
6 | snítek čerstvého tymiánu |
sůl | |
pepř | |
1 | Albertovo Královské kuře |
90 g | másla Česká chuť |
4 | stroužky česneku |
60 g | třtinového cukru |
1 | pomeranč |
1 | svazek mrkve s natí |
Postup přípravy
1. Nakrájejte 4 plátky toustového chleba na kostičky. Na plech s pečicím papírem rozložte kostičky chleba a pečte 5–10 minut. Na pánvi opečte 150 g anglické slaniny a oloupanou šalotku na kostičky.
2. Kostičky chleba dejte do mísy a zalijte dvěma vejci promíchanými se 100 ml mléka. Přidejte slaninu se šalotkou, hrst pokrájeného špenátu, polníčku a lístky ze 3 snítek tymiánu. Osolte, opepřete a promíchejte.
3. Kuře očistěte, osolte a naplňte břišní dutinu nádivkou. Konce stehen svažte kuchyňským provázkem. Přendejte do pekáčku, potřete 40 g rozpuštěného másla, podlijte trochou vody a pečte hodinu v troubě na 180 °C. Během pečení občas přelijte výpekem.
4. V pánvi rozpusťte zbylých 50 g másla, přidejte 4 oloupané a prolisované stroužky česneku, 60 g cukru, vymačkanou pomerančovou šťávu a 3 snítky tymiánu. Přidejte oloupanou mrkev s malou částí natě, osolte, opepřete a přiklopte pokličkou. Duste 20 minut doměkka. Poté sundejte pokličku a 5 minut míchejte, dokud mrkev nezkaramelizuje. Kuře podávejte s karamelizovanou mrkvičkou. Veselé Velikonoce.