
Jarní bramborový salát
Ingredience
900 g | nových brambor |
450 g | zeleného chřestu |
100 g | cukrového hrášku nebo jarního hrášku (lusky) |
4 | ředkvičky |
1 | balení salátu Mix extra |
Na nakládané jarní cibulky: | |
---|---|
60 ml | bílého vinného octa |
1 | lžíce soli |
1½ | lžičky krupicového cukru |
3 | jarní cibulky |
Na hořčičnou zálivku: | |
60 ml | olivového oleje |
2 | lžíce hrubozrnné hořčice |
2 | lžičky Dijonské hořčice |
2 | lžíce bílého vinného octa |
sůl | |
pepř |
Postup přípravy
Nejprve udělejte nakládané jarní cibulky. Našlehejte ocet, 60 ml vody, sůl a cukr. Bílé a lehce zelené části jarních cibulek (zelené konce uschovejte) nakrájejte na tenká kolečka, a ta pak naložte do zálivky. Nechte odležet minimálně 30 minut, nejlépe však přes noc. Omyté a vykartáčované brambory dejte do hrnce, zalijte je vodou, aby byly potopené, a vařte je asi 15 minut do změknutí. Sceďte je, osušte a nechte zchladnout do pokojové teploty. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte chřest a po minutě rovněž hrášek, společně vařte další dvě minuty, pak sceďte a důkladně osušte. Pak chřest i hrášek nahrubo pokrájejte a v míse smíchejte s na větší kousky pokrájenými bramborami. Vmíchejte tenká kolečka ředkviček, salát Mix extra a pokrájené konce jarních cibulek. Přelijte zálivkou vzniklou smícháním všech na ni potřebných ingrediencí. Nakonec přidejte naložené jarní cibulky a salát vylaďte solí a pepřem.