Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Jahodová buchta

Jahodová buchta

Ideální na každodenní zpestření odpoledního čaje.

Ingredience

2 vejce
250 g cukru krupice
250 g zakysané smetany
125 ml olivového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
500 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
sůl
300 g čerstvých jahod
10 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. Vyložte formu o průměru 25 cm pečicím papírem. Ve větší míse ušlehejte vejce spolu s cukrem cca 5 minut, než bude hmota světlá a nadýchaná.

2. Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.

3. Do druhé misky prosejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně zamíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až nakonec spojíte obě směsi v ucelené těsto.

4. Jahody očistěte a 150 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte zhruba 1⁄2 těsta. Na těsto uložte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.

5. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15–20 minut vychladit ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
8hodnocení3

Další videorecepty