Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJáhlový nákyp
Albert logoAlbert logo
  • Jáhlový nákyp

Jáhlový nákyp

Když už vymýšlíme recepty z typického českého ovoce, napadlo nás osvěžit kdysi oblíbený pokrm, dnes již trochu zapomenutý – jáhlový nákyp. Z původně skromného jídla je rázem luxusní dezert.
Jáhlový nákyp
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Bezlepkové
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 60 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mléko 500 ml
  • Jáhly 150 g
  • Cukr moučkový 100 g
  • Švestky 5 ks
  • Skořice mletá 1/2 člž
  • Vejce 5 ks
  • Bluma 4 ks
  • Máslo 60 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mléko 500 ml
  • Jáhly 150 g
  • Cukr moučkový 100 g
  • Švestky 5 ks
  • Skořice mletá 1/2 člž
  • Vejce 5 ks
  • Bluma 4 ks

Příprava

1
Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
2
Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
3
Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
4
Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
5
Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.
1
Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
2
Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
3
Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
4
Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
5
Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 02.10.2024 do 08.10.2024

Platný ještě 8 dní

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Platný ještě 15 dní

Od 09.10.2024 do 22.10.2024

Platný ještě dnes

Od 02.10.2024 do 08.10.2024

Platný ještě 8 dní

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.