
Jáhlový nákyp
Když už vymýšlíme recepty z typického českého ovoce, napadlo nás osvěžit kdysi oblíbený pokrm, dnes již trochu zapomenutý – jáhlový nákyp. Z původně skromného jídla je rázem luxusní dezert.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Bezlepkové
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 60 g
- Sůl 1/2 člž
- Mléko 500 ml
- Jáhly 150 g
- Cukr moučkový 100 g
- Švestky 5 ks
- Skořice mletá 1/2 člž
- Vejce 5 ks
- Bluma 4 ks
- Máslo 60 g
- Sůl 1/2 člž
- Mléko 500 ml
- Jáhly 150 g
- Cukr moučkový 100 g
- Švestky 5 ks
- Skořice mletá 1/2 člž
- Vejce 5 ks
- Bluma 4 ks
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
- 2Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
- 3Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
- 4Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
- 5Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.
- 1Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
- 2Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
- 3Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
- 4Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
- 5Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.