Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami
Albert logoAlbert logo
  • Vláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami
Vláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami

Vláčný mrkvový dort s marcipánovými karotkami

Mrkvový dort se stal klasikou všech dobrých cukráren a kaváren. Vykouzlete tento vláčný a šťavnatý moučník doma a ozdobte ho jako ten nejlepší cukrář.
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Dezert

Ingredience12 porcí

12 porcí
  • Máslo 75 g
  • Cukr tmavý 400 g
  • Mouka hladká 380 g
  • Sůl
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Skořice mletá 1 člž
  • Muškátový oříšek 1/2 člž
  • Vlašské ořechy 2 hrs.
  • Olej slunečnicový 240 ml
  • Zakysaná smetana 180 ml
  • Mrkev 600 g
  • Vejce 3 ks
  • Mouka hrubá
  • Pomerančová kůra 1 člž
  • Krémový čerstvý sýr 375 g
  • Cukr moučkový 155 g
  • Marcipán barevný
  • Vanilkový extrakt 2 člž
  • Máslo 75 g
  • Cukr tmavý 400 g
  • Mouka hladká 380 g
  • Sůl
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Skořice mletá 1 člž
  • Muškátový oříšek 1/2 člž
  • Vlašské ořechy 2 hrs.
  • Olej slunečnicový 240 ml
  • Zakysaná smetana 180 ml
  • Mrkev 600 g
  • Vejce 3 ks
  • Mouka hrubá
  • Pomerančová kůra 1 člž
  • Krémový čerstvý sýr 375 g
Alergeny
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Skořápkové plodySkořápkové plody
  • Příprava

    1
    Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
    2
    Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
    3
    Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
    4
    Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.
    1
    Troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy nasypte 400 g tmavého cukru, 380 g mouky a sáček kypřicího prášku, přidejte špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 2 hrsti nasekaných ořechů. Vše dobře promíchejte. Do druhé mísy vlijte 240 ml oleje, vyklepněte 3 vejce, přidejte 180 ml zakysané smetany a 1 lžičku nasekané pomerančové kůry. Vše našlehejte vidličkou. Poté tekutou směs postupně vmíchejte k sypké a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 600 g nastrouhané mrkve.
    2
    Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečte 1 hodinu a 40 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
    3
    Mezitím udělejte polevu: 75 g másla, 375 g smetanového sýra, 155 g moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu šlehejte 2–3 minuty dohladka. Zhruba třemi čtvrtinami polevy přetřete zchladlý dort včetně boků.
    4
    Zbytek polevy dejte do cukrářského sáčku a na vršku dortu udělejte 12 bochánků. Na ně položte marcipánové mrkvičky, které zvládnete vyrobit sami a udělají na dortu opravdovou parádu. Z oranžového marcipánu vyválejte válečky a jednu část protáhněte dotenka, aby vznikl tvar mrkvičky. Nožem lehce na pár místech vtiskněte rýhy, aby vypadaly více reálné. Ze zelené části udělejte lístečky a přitiskněte je k mrkvičkám. V chladničce dort vydrží až 5 dnů.

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o mrkvovém dortu měli vědět
      Mrkev je bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích. Z tohoto důvodu je vždy pro lidský organismus prospěšnější, když ji tepelně upravíme. Ideálně v kombinaci s olejem. Poté se lépe vstřebávají vitaminy rozpustné v tucích.
    • Jak udělat mrkvový dort zdravější
      Slunečnicový olej nahraďte olejem řepkovým, který má výhodné složení mastných kyselin (omega-3 a omega-6). Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, na rozdíl od omega-6 mastných kyselin. Třtinový cukr nahraďte čekankovým sirupem a medem. Na polevu použijte menší množství cukru nebo jej opět nahraďte čekankovým sirupem.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup

    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 3 dny

    Od 12.06.2024 do 18.06.2024

    Platný ještě 3 dny

    Od 05.06.2024 do 18.06.2024

    Platný ještě 3 dny

    Od 12.06.2024 do 18.06.2024

    Platný ještě 3 dny

    Od 05.06.2024 do 18.06.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.