×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Jáhlový nákyp

Další recepty a články

Luxusní jablečná žemlovka
Luxusní jablečná...
Luxusní jablečná žemlovka
Luxusní jablečná žemlovka
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Vafle s tvarohem a ovocem
Vafle s tvarohem a...
Vafle s tvarohem a ovocem
Vafle s tvarohem a ovocem
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové...
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky

Jáhlový nákyp

Co budete potřebovat

150 g jáhel
½ lžičky soli
500 ml mléka
60 g másla
5 vajec
100 g cukru moučka
½ lžičky skořice
5 švestek
4 blumy

Jak na to?

Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Jáhlový nákyp

Hlavní chod Snadné Sladká jídla Bezlepkové Vegetariánské Magazín 9/2018
(0)
Když už vymýšlíme recepty z typického českého ovoce, napadlo nás osvěžit kdysi oblíbený pokrm, dnes již trochu zapomenutý – jáhlový nákyp. Z původně skromného jídla je rázem luxusní dezert.

Co budete potřebovat

150 g jáhel
½ lžičky soli
500 ml mléka
60 g másla
5 vajec
100 g cukru moučka
½ lžičky skořice
5 švestek
4 blumy

Jak na to?

Troubu předehřejte na 170 °C. Jáhly propláchněte, vsypte do jednoho litru vroucí osolené vody a pět minut vařte. Mezitím přiveďte k varu mléko.
Jáhly slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za občasného míchání duste 10–15 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte vychladnout.
Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte do husté pěny. V další míse ušlehejte měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte, dokud sníh neztuhne.
Nejprve promíchejte kaši se žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Část sněhu můžete nechat stranou a pomazat jím nákyp před vložením do trouby.
Formu vymažte máslem a vlijte jáhlovou směs. Navrch vyskládejte švestky a blumy, řeznou stranou dolů, případně rozetřete zbylý sníh, a vložte do trouby na 50 minut.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Luxusní jablečná žemlovka
Luxusní jablečná žemlovka
Luxusní jablečná žemlovka
Luxusní jablečná žemlovka
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Vafle s tvarohem a ovocem
Vafle s tvarohem a ovocem
Vafle s tvarohem a ovocem
Vafle s tvarohem a ovocem
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky
Tvarohové jahodové knedlíky

Inspirujte se podobnými recepty