
Indická tikka masala s rýží basmati
Ingredience
1 | lžíce kmínu |
1 1⁄2 | lžičky mletého koriandru |
1 1⁄2 | lžičky mletého kardamomu |
2 1⁄2 | lžičky černého pepře |
1 | lžička mleté skořice |
1⁄2 | lžičky mletého muškátového oříšku |
1⁄2 | lžičky mletého hřebíčku |
125 g | bílého jogurtu |
1⁄2 | citronu |
1⁄4 | lžičky mletého zázvoru |
250 g | kuřecích prsních řízků |
2 | lžíce slunečnicového oleje |
15 g | másla |
1⁄4 | lžičky kajenského pepře |
5 | stroužků česneku |
400 g | rajčatového pyré |
240 ml | smetany ke šlehání (31 %) |
1⁄2 | lžičky mleté sladké červené papriky |
1 | lžička mleté kurkumy |
sůl | |
100 g | rýže basmati |
1 | hrst čerstvého koriandru |
Postup přípravy
1. Ve střední misce metličkou promíchejte římský kmín, koriandr, kardamom, 1 a 1⁄2 lžičky pepře, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Získáte tak kořenicí směs garam masala.
2. Připravte si marinádu. V misce vidličkou vymíchejte jogurt, 1 lžíci směsi garam masala, 1 lžíci citronové šťávy z vymačkaného citronu, 1 lžičku pepře a mletý zázvor. Na kostky nakrájené očištěné kuřecí maso naložte do misky s marinádou. Překryjte fólií a nechte 1 hodinu marinovat v lednici.
3. V hlubší pánvi rozehřejte olej a naloženou směs v ní restujte 10 minut.
4. Snižte teplotu a přidejte máslo, kajenský pepř, očištěný, rozmělněný česnek a další 1 minutu opékejte.
5. Vlijte rajčatové pyré, smetanu, vsypte 4 lžičky koření garam masala, papriku, kurkumu, sůl a dobře promíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni 30 minut duste.
6. Během dušení kuřete uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu rýži. Hotovou tikka masalu podávejte s rýží, romanticky v mističkách a posypanou čerstvým koriandrem.