Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

Těsto
300 g hladké mouky
1–2 vejce
olej
voda nebo mléko, pokud je to nutné
Náplň
500 g brambor, oloupaných
50 g syrového vepřového sádla,
umletého (nebo mleté uzené slaniny)
50 g cibule, nakrájené nadrobno
čerstvá majoránka
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy

Z mouky, vajec, oleje a mléka nebo vody vypracujte hladké, vláčné těsto. Přikryjte ho pečlivě utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Dejte vařit brambory. Na pánvi nechte opražit sádlo nebo slaninu. Nakonec přidejte cibuli a opečte dozlatova. Teplé vařené brambory rozšťouchejte na kaši, přidejte vypražené sádlo, cibuli a koření. Vše promíchejte do vláčné směsi.
Rozválejte těsto jako na nudle. Na plát naklaďte kuličky náplně velké jako lískový oříšek – na prst od sebe. Těsto nožem nakrájejte na obdélníky 3 × 2 cm. Každý naplněný obdélník srolujte, na konci stiskněte, aby se vytvořila křidélka, a uprostřed promáčkněte dvěma prsty, aby žlikrof měl typický tvar klobouku.
Taštičky vhoďte do vařící osolené vody, zamíchejte a přikryjte. Jakmile se zvednou ode dna, jsou hotové. Ozdobte čerstvou majoránkou a slaninou.

FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: MILENA VOLFOVÁ

Pomohl vám recept?
1hodnocení5

Další videorecepty