×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Recept Idrijski žlikrofi

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Tábornický guláš v kotlíku
Tábornický guláš v...
Tábornický guláš v kotlíku
Tábornický guláš v kotlíku

Idrijski žlikrofi

Co budete potřebovat

Těsto
300 g hladké mouky
1–2 vejce
olej
voda nebo mléko, pokud je to nutné
Náplň
500 g brambor, oloupaných
50 g syrového vepřového sádla,
umletého (nebo mleté uzené slaniny)
50 g cibule, nakrájené nadrobno
čerstvá majoránka
mletý černý pepř
sůl

Jak na to?

Z mouky, vajec, oleje a mléka nebo vody vypracujte hladké, vláčné těsto. Přikryjte ho pečlivě utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Dejte vařit brambory. Na pánvi nechte opražit sádlo nebo slaninu. Nakonec přidejte cibuli a opečte dozlatova. Teplé vařené brambory rozšťouchejte na kaši, přidejte vypražené sádlo, cibuli a koření. Vše promíchejte do vláčné směsi.
Rozválejte těsto jako na nudle. Na plát naklaďte kuličky náplně velké jako lískový oříšek – na prst od sebe. Těsto nožem nakrájejte na obdélníky 3 × 2 cm. Každý naplněný obdélník srolujte, na konci stiskněte, aby se vytvořila křidélka, a uprostřed promáčkněte dvěma prsty, aby žlikrof měl typický tvar klobouku.
Taštičky vhoďte do vařící osolené vody, zamíchejte a přikryjte. Jakmile se zvednou ode dna, jsou hotové. Ozdobte čerstvou majoránkou a slaninou.

FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: MILENA VOLFOVÁ

Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Idrijski žlikrofi

Hlavní chod Snadné Magazín 11/2014
(0)

Co budete potřebovat

Těsto
300 g hladké mouky
1–2 vejce
olej
voda nebo mléko, pokud je to nutné
Náplň
500 g brambor, oloupaných
50 g syrového vepřového sádla,
umletého (nebo mleté uzené slaniny)
50 g cibule, nakrájené nadrobno
čerstvá majoránka
mletý černý pepř
sůl

Jak na to?

Z mouky, vajec, oleje a mléka nebo vody vypracujte hladké, vláčné těsto. Přikryjte ho pečlivě utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Dejte vařit brambory. Na pánvi nechte opražit sádlo nebo slaninu. Nakonec přidejte cibuli a opečte dozlatova. Teplé vařené brambory rozšťouchejte na kaši, přidejte vypražené sádlo, cibuli a koření. Vše promíchejte do vláčné směsi.
Rozválejte těsto jako na nudle. Na plát naklaďte kuličky náplně velké jako lískový oříšek – na prst od sebe. Těsto nožem nakrájejte na obdélníky 3 × 2 cm. Každý naplněný obdélník srolujte, na konci stiskněte, aby se vytvořila křidélka, a uprostřed promáčkněte dvěma prsty, aby žlikrof měl typický tvar klobouku.
Taštičky vhoďte do vařící osolené vody, zamíchejte a přikryjte. Jakmile se zvednou ode dna, jsou hotové. Ozdobte čerstvou majoránkou a slaninou.

FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: MILENA VOLFOVÁ

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Tábornický guláš v kotlíku
Tábornický guláš v kotlíku
Tábornický guláš v kotlíku
Tábornický guláš v kotlíku

Inspirujte se podobnými recepty