×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Další recepty a články

Durum kebab
Durum kebab
Durum kebab
Durum kebab
Fusilli s hráškovým pestem
Fusilli s hráškovým...
Fusilli s hráškovým pestem
Fusilli s hráškovým pestem
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Co budete potřebovat

1 husa o hmotnosti 3–5 kg
sůl, kmín
100 g másla, rozehřátého
2 jablka, rozčtvrcená
1 cibule, rozpůlená
Na chlupaté knedlíky
1 kg brambor
sůl
1 vejce
50 g dětské krupičky
200 g hrubé mouky
Na červené zelí dušené na víně
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru + na dochucení
2 sklenice sterilovaného červeného zelí
kmín a sůl
100 ml červeného vína
Na dušené bílé zelí
2 sklenice sterilovaného bílého zelí
2 lžíce sádla
1–2 cibule, nakrájené nadrobno
150 g slaniny, nakrájené na kostky
2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr na dochucení

Jak na to?

Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Náročné Vaření Magazín 12/2014
Průměrné hodnocení 3 (3)

Co budete potřebovat

1 husa o hmotnosti 3–5 kg
sůl, kmín
100 g másla, rozehřátého
2 jablka, rozčtvrcená
1 cibule, rozpůlená
Na chlupaté knedlíky
1 kg brambor
sůl
1 vejce
50 g dětské krupičky
200 g hrubé mouky
Na červené zelí dušené na víně
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru + na dochucení
2 sklenice sterilovaného červeného zelí
kmín a sůl
100 ml červeného vína
Na dušené bílé zelí
2 sklenice sterilovaného bílého zelí
2 lžíce sádla
1–2 cibule, nakrájené nadrobno
150 g slaniny, nakrájené na kostky
2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr na dochucení

Jak na to?

Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Durum kebab
Durum kebab
Durum kebab
Durum kebab
Fusilli s hráškovým pestem
Fusilli s hráškovým pestem
Fusilli s hráškovým pestem
Fusilli s hráškovým pestem
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilované avokádo
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...
Grilovaný cantaloupe...

Inspirujte se podobnými recepty