Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Náročné Magazín 12/2014
Náročné Magazín 12/2014

Ingredience

1 husa o hmotnosti 3–5 kg
sůl, kmín
100 g másla, rozehřátého
2 jablka, rozčtvrcená
1 cibule, rozpůlená
Na chlupaté knedlíky
1 kg brambor
sůl
1 vejce
50 g dětské krupičky
200 g hrubé mouky
Na červené zelí dušené na víně
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru + na dochucení
2 sklenice sterilovaného červeného zelí
kmín a sůl
100 ml červeného vína
Na dušené bílé zelí
2 sklenice sterilovaného bílého zelí
2 lžíce sádla
1–2 cibule, nakrájené nadrobno
150 g slaniny, nakrájené na kostky
2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr na dochucení

Postup přípravy

Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.

Pomohl vám recept?
4hodnocení3

Věrnostní program

muj albert.png

MŮJ ALBERT

muj albert.png
APLIKACE, KTERÁ VÁS  ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Maso

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

Rybi

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Bistro

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Bio

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

Pekařství

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Tržnice

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky

promise.png
fresh.png
ceska chut.png
perla.png
exellent.png