×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Další recepty a články

Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Co budete potřebovat

1 husa o hmotnosti 3–5 kg
sůl, kmín
100 g másla, rozehřátého
2 jablka, rozčtvrcená
1 cibule, rozpůlená
Na chlupaté knedlíky
1 kg brambor
sůl
1 vejce
50 g dětské krupičky
200 g hrubé mouky
Na červené zelí dušené na víně
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru + na dochucení
2 sklenice sterilovaného červeného zelí
kmín a sůl
100 ml červeného vína
Na dušené bílé zelí
2 sklenice sterilovaného bílého zelí
2 lžíce sádla
1–2 cibule, nakrájené nadrobno
150 g slaniny, nakrájené na kostky
2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr na dochucení

Jak na to?

Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Náročné Vaření Magazín 12/2014
Průměrné hodnocení 3 (3)

Co budete potřebovat

1 husa o hmotnosti 3–5 kg
sůl, kmín
100 g másla, rozehřátého
2 jablka, rozčtvrcená
1 cibule, rozpůlená
Na chlupaté knedlíky
1 kg brambor
sůl
1 vejce
50 g dětské krupičky
200 g hrubé mouky
Na červené zelí dušené na víně
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru + na dochucení
2 sklenice sterilovaného červeného zelí
kmín a sůl
100 ml červeného vína
Na dušené bílé zelí
2 sklenice sterilovaného bílého zelí
2 lžíce sádla
1–2 cibule, nakrájené nadrobno
150 g slaniny, nakrájené na kostky
2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr na dochucení

Jak na to?

Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...

Inspirujte se podobnými recepty