
Hummus z avokáda s kořením Dukkah
Ingredience
NA SMĚS KOŘENÍ DUKKAH | |
110 g | lískových oříšků |
80 g | sezamových semínek |
2 | lžíce koriandrových semínek |
2 | lžíce římského kmínu |
2 | lžičky čerstvě mletého pepře |
1 | lžička vločkové soli |
panenský olivový olej | |
NA HUMMUS | |
2 | avokáda |
400g | konzerva cizrny |
1 | lžíce tahini |
2 | stroužky česneku |
2 | lžíce citronové šťávy |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
olivový olej | |
skrojky citronu k podávání | |
4 | libanonské placky |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Oříšky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a opékejte je ve vyhřáté troubě 3–4 minuty. Pak je přesypte do utěrky a odrhněte z nich slupky. Očištěné oříšky dejte do mixéru a několika pulsy je rozdrťte a nahrubo umelte. Přesuňte je do misky.
Rozehřejte pánev a opečte na ní dozlatova sezamová semínka. Pak je přidejte k oříškům do misky. V pánvi opražte koriandr a kmín – stačí 1–2 minuty, aby se koření rozvonělo a začalo praskat. Podrťte ho v hmoždíři nebo v mlýnku na kávu, přidejte pepř, sůl a směs oříšků se sezamem. Uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.
Avokádo, cizrnu, tahini, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř rozmixujte dohladka. Hotový hummus navršte na nasucho opečené libanonské placky, posypte drobením dukkah, pokapejte olejem. Podávejte se skrojky citronu.albert